Dobrý a vlhčí koláč bez vajec a mléka.
- 2h
- 16 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Na koláč: | |
---|---|
350 g |
350 g |
250 ml |
250 ml |
250 g |
250 g |
20 g |
20 g |
100 g |
100 g |
80 g |
80 g |
kakaový prášek, holandské kakao 40 g |
40 g |
2 g |
2 g |
Na ozdobu: | |
40 g |
40 g |
800 g |
800 g |
Postup přípravy
-
Rozehřejeme troubu na 180°C.
-
Oloupeme červenou řepu a dáme vařit nebo péct do trouby.
-
V míse smícháme mouku s cukrem. Do mističky odebereme dvě lžíce moučné směsi, přidáme pět lžic rostlinného mléka a rozmícháme s droždím na hladkou kaši. Necháme vzejít cca 15 minut kvásek. Zbytek moučné směsi promícháme s rostlinným mlékem na řídké těsto. Po vzejití vmícháme kvásek a vypracujeme v robotu. Necháme kynout zhruba 30 minut.
-
Mezitím nasypeme uvařenou červenou řepu do mixéru, přidáme špetku soli, kakao a sádlo. Rozmixujeme na hladký krém a necháme zchladnout. Jakmile směs vychladne na teplotu těla, je možné ji smíchat se zbytkem těsta. Hmotu pak ještě jednou propracujeme a nalijeme na plech.
-
Posypeme ostružinami nebo jiným tmavým ovocem - dobré jsou švestky, třešně, višně atd.
Makronutrienty
76%
8%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 756 kJ | 912 kJ |
Kalorická hodnota | 181 kcal | 218 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
30,1 g
7,07 g |
36,4 g
8,53 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 3,01 SVJ | 3,64 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
6,41 g
3,28 g |
7,74 g
3,96 g |
Bílkoviny | 3,07 g | 3,71 g |
Sůl | 0,161 g | 0,194 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů