LÍSKOOŘÍŠKOVÝ DORT - LC

Veselé avokádo

Můj oblíbený níuzkosacharodový dort:), průměr 20 cm #veseleavokado #lcdort

LÍSKOOŘÍŠKOVÝ DORT - LC

Suroviny pro 12 osob

Čeho Kolik
vaječný bílek 5 kusů
vaječný žloutek 5 kusů
mouka lískooříšková 70 g
mandlová mouka 70 g
mandlová mouka odtučněná 30 g
máslo čerstvé 40 g
xylitol, cukr březový 3 lžíce
aroma do potravin, mandle 0,5 lžičky
citrónová šťáva 0,5 lžičky
mascarpone 750 g
zakysaná smetana 300 g
xylitol, cukr březový 2 lžíce
vanilkový extrakt 1 lžička
lískooříškové máslo 200 g
čokoláda hořká, 80 - 90% 50 g
máslo čerstvé 1 lžíce
borůvky 1 hrst
maliny 1 hrst

Postup přípravy

  1. Všechny mouky prosejeme do mísy. Troubu předehřejeme na 180 °C. Formu si vymažeme máslem a vysypeme odtučněnou moukou.

  2. Bílky se sladidlem a citrónovou šťávou vyšleháme dotuha. Žloutky vyšleháme do husté pěny, přidáme rozpuštěné máslo a lískooříškové aroma. Obě vaječné směsi jemně spojíme a metličkou vmícháme sypkou směs. Nalijeme do formy a pečeme na připravenou teplotu přibližně 20 min, poté snížíme na 160 °C a pečeme dalších 20min. Necháme úplně vychladnout.

  3. Prokrojíme na čtyři díly. Krém připravíme vyšleháním všech surovin. Na každý plát korpusu naneseme oříškový krém, který můžeme ještě ochutit pár kapkami lískooříškového aroma. Naneseme krém tak, aby vyšly 4 vrstvy plus na omazání.

  4. Nakonec ozdobíme rozpuštěnou čokoládou tak, aby sem tam stékaly kapky. Můžeme si pomoci lžičkou nebo cukrářským kornoutkem či zdobičkou. Ovoce poklademe ještě do nezatuhlé čokolády, až poté necháme dort vychladit. Dle volby ozdobíme citrónovým tymiánem.

  5. TIPY: ????Upečené těsto poznáme tak, že po zapíchnutí špejle se na ni těsto nelepí. ????Na dno formy přicvakneme papír a vymažeme jen stranu formy. ????Na prokrojení používám nůž pilku.

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů