LÍSKOOŘÍŠKOVÝ DORT - LC
Můj oblíbený níuzkosacharodový dort:), průměr 20 cm #veseleavokado #lcdort
- 2h
- 12 porcí
- středně obtížné
- Dorty
- Jedlé dárky
- Lchf, low carb
- Mixér
- Moučníky a dezerty
- Oslava
- Pečení
- Svatba
- Vegetariánské recepty
Suroviny pro 12 osob
Čeho | Kolik |
---|---|
vaječný bílek | 5 kusů |
vaječný žloutek | 5 kusů |
mouka lískooříšková | 70 g |
mandlová mouka | 70 g |
mandlová mouka odtučněná | 30 g |
máslo čerstvé | 40 g |
xylitol, cukr březový | 3 lžíce |
aroma do potravin, mandle | 0,5 lžičky |
citrónová šťáva | 0,5 lžičky |
mascarpone | 750 g |
zakysaná smetana | 300 g |
xylitol, cukr březový | 2 lžíce |
vanilkový extrakt | 1 lžička |
lískooříškové máslo | 200 g |
čokoláda hořká, 80 - 90% | 50 g |
máslo čerstvé | 1 lžíce |
borůvky | 1 hrst |
maliny | 1 hrst |
Postup přípravy
-
Všechny mouky prosejeme do mísy. Troubu předehřejeme na 180 °C. Formu si vymažeme máslem a vysypeme odtučněnou moukou.
-
Bílky se sladidlem a citrónovou šťávou vyšleháme dotuha. Žloutky vyšleháme do husté pěny, přidáme rozpuštěné máslo a lískooříškové aroma. Obě vaječné směsi jemně spojíme a metličkou vmícháme sypkou směs. Nalijeme do formy a pečeme na připravenou teplotu přibližně 20 min, poté snížíme na 160 °C a pečeme dalších 20min. Necháme úplně vychladnout.
-
Prokrojíme na čtyři díly. Krém připravíme vyšleháním všech surovin. Na každý plát korpusu naneseme oříškový krém, který můžeme ještě ochutit pár kapkami lískooříškového aroma. Naneseme krém tak, aby vyšly 4 vrstvy plus na omazání.
-
Nakonec ozdobíme rozpuštěnou čokoládou tak, aby sem tam stékaly kapky. Můžeme si pomoci lžičkou nebo cukrářským kornoutkem či zdobičkou. Ovoce poklademe ještě do nezatuhlé čokolády, až poté necháme dort vychladit. Dle volby ozdobíme citrónovým tymiánem.
-
TIPY: ????Upečené těsto poznáme tak, že po zapíchnutí špejle se na ni těsto nelepí. ????Na dno formy přicvakneme papír a vymažeme jen stranu formy. ????Na prokrojení používám nůž pilku.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů