Lískooříšková roláda s pomerančovým máslovým krémem

Kateřina Gallinová

Lískooříšková roláda s pomerančovým máslovým krémem

Piškot při smotávání nepraská díky přídavku práškové želatiny. Želatina se předem nijak nerozpouští, nevaří, jen ji sypkou vmícháte přímo do mletých oříšků. Nejskvělejší je, že tuto roládu může upéct i z jiných ořechů a naplnit ji odlišně ochuceným krémem - hned máte mraky variací.

Postup přípravy

  1. Během vyklepávání vajec oddělte žloutky od bílků. Bílky vyšlehejte se špetkou soli na pevný sníh. Žloutky vyšlehejte do pěny a nalijte je na bílkový sníh.

  2. Navrch nasypejte směs oříškové mouky, práškové želatiny a kypřicího prášku. Vše jemně promíchejte, aby sníh co nejméně klesl. Piškotové těsto rozetřete na pomaštěný pečicí papír položený na plechu.

  3. Piškot pečte při 170 °C přibližně 20 až 25 minut. Poté ho přikryjte dalším kusem pečícího papíru a plát s oběma papíry opatrně otočte. Navrchu tak teď bude původní kus pečícího papíru, sloupněte ho a vyhoďte. Piškot i s novým kusem pečícího papíru zatočte a nechejte úplně vychladnout.

  4. Najemno nastrouhejte svrchní oranžovou vrstvu pomerančové kůry. Zbytky kůry a bílou slupku okrájejte nožem až k dužnině a vyhoďte je. Poté pomeranč vyfiletujte a zbytky důkladně vymačkejte. Veškerou šťávu uchovejte.

  5. Změklé máslo šlehejte se žloutky a zvoleným sladidlem přibližně 10 minut, až nabyde na objemu. Poté do něj zašlehejte pomerančovou kůru a šťávu.

  6. Vychladlý srolovaný piškotový plát rozmotejte a potřete ho krémem. A roládu znovu, již bez papíru, stočte.

  7. V malém kastrůlku nebo v hrnečku v mikrovlnné troubě rozehřejte nalámanou čokoládu s máslem. Ohřívejte opatrně, ať čokoládu nespálíte.

  8. Smotanou roládu ozdobte čokoládovou polevou, filety z pomeranče a případně i lístky máty či meduňky. Hotový dezert uložte do chladničky zpevnit.

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte