- 50m
- 2 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Lilek - omáčka | |
---|---|
2 kusy |
2 kusy |
1 lžíce |
1 lžíce |
200 ml |
200 ml |
1 kus |
1 kus |
10 g |
10 g |
200 g |
200 g |
2 lžíce |
2 lžíce |
Linguine | |
160 g |
160 g |
Postup přípravy
-
Očistěte dva středně velké lilky a nakrájejte je na kolečka.
Osolte je, nechte z nich vypotit vodu a potom je papírovou utěrkou osušte.
V kastrůlku rozehřejte olej.
Množství oleje asi tolik, aby lilek plaval a nedotýkal se dna.
Lilek v něm osmažte z obou stran do zlato-hněda.
Potom ho vyjměte a položte na talíř vyložený ubrouskem.
-
Do hlubší pánve vlijte asi tři lžíce olivového oleje a na něm osmahněte nasekaný stroužek česneku.
Když začne chytat barvu, tak přidejte konzervu sekaných rajčat i s nálevem, nasekanou jednu menší feferonku a asi dvě lžíce nasekané petržele.
Promíchejte a na mírném plameni vařte asi 25 minut.
-
Poté přidejte smažený lilek, který před tím nakrájejte na proužky, a povařte omáčku ještě asi dvě minuty.
Těstoviny (linguine) uvařte dle návodu. Po uvaření promíchejte omáčku s těstovinami linguine a podávejte s parmezánem :-)
Makronutrienty
26%
4%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 2 101 kJ | 8 209 kJ |
Kalorická hodnota | 502 kcal | 1 962 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
18,2 g
0,321 g |
71,3 g
1,25 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,82 SVJ | 7,13 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
49,5 g
1,89 g |
193 g
7,37 g |
Bílkoviny | 2,56 g | 10 g |
Sůl | 2,32 g | 9,05 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů