Linecký koláč s mákem
Upečte si při neděli výborný lowcarb koláč plný máku, tvarohu a ovoce. Sacharidy ještě snížíte použitím borůvek či malin/rybízem místo třešní. Děkujeme Martině Vyšínové za recept, další na: IG @lowcarbdezerty
- 50m
- 8 porcí
- středně obtížné
Suroviny pro 8 osob
Čeho | Kolik |
---|---|
žloutky | 1,5 kusů |
máslo čerstvé | 75 g |
mandlová mouka | 135 g |
mouka kokosová | 45 g |
guarová guma | 1 lžička |
kypřící prášek do pečiva bez fosfátů | 1 lžička |
citrónová kůra | 0,5 lžičky |
erythritol, sukrin | 30 g |
mák mletý | 100 g |
mléko plnotučné | 250 ml |
skořice mletá | 1 lžička |
rum (originál tuzemský) | 1 lžička |
erythritol, sukrin | 1 lžička |
tvaroh měkký tučný | 125 g |
mascarpone, vysokotučný smetanový krém | 125 g |
vaječný žloutek | 0,5 kusu |
prášek proteinový, vanilka | 10 g |
erythritol, sukrin | 1 lžička |
třešně | 200 g |
Postup přípravy
-
Připravíme si těsto, dáme do chladu rozležet. Mezitím nachystáme náplně: povaříme mák v mléce, ochutíme a necháme vystydnout. Na tvarohovou náplň vše smícháme.
-
Z těsta si oddělíme kousek, z kterého vykrájíme hvězdičky (nemusíme). Těsto natlačíme do formy, potřeme makovou, nato tvarohovou náplní. Poklademe ovocem a pečeme asi 40 min/170°C. Asi 10 minut před koncem poklademe hvězdičkami a dopečeme.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů