Linecké medaile ze špaldové mouky pečené s povidly
Nemám moc radost, když mé děti dostávají v různých soutěžích za odměnu sladkosti plné bůhvíčeho. A tak jsem se rozhodla, že těm zdravějším výhrám trošku pomůžu. Zítra jdeme běhat a na pořadí zde nazáleží, tudíž medaile s jedničkou pouze symbolizují, že mé děti jsou pro mě vítězi. A protože máme také výročí s manželem, jedna medaile bude i pro něj.
- 1h
- 3 porce
- středně obtížné
Suroviny pro 3 osoby
Čeho | Kolik |
---|---|
hladká mouka pšeničná | 70 g |
hladká mouka špaldová celozrnná | 40 g |
vaječný žloutek | 0,5 kusu |
cukr moučka | 35 g |
máslo | 70 g |
citrón | 0,5 kusu |
povidla švestková | 30 g |
perník na strouhání | 30 g |
Postup přípravy
-
Z uvedených surovin zpracujeme těsto. Je-li lepivé, přisypeme trošku mouky, naopak přidáme máslo. Mouku doporučuji prosít, aby byla nadýchanější. Těsto necháme chvíli v ledničce odpočinout. Poté rozválíme na plát silný cca 0,3-0,5 mm a vykrojíme 6 větších koleček. Do tří z nich vykrojíme požadovaný tvar - já použila 1 a srdíčko.
-
V misce si smícháme povidla s perníkem. Perník přidávejte podle hustoty povidel, neměla by být příliš řídká, aby během pečení nevytekla. Na plná kolečka naneseme lžičku povidlové hmoty a rozprostřeme tak, aby byl "podmazán" celý vykrojený tvar z druhého kolečka.
-
Na pomazaná kolečka přiklopíme vykrojená kolečka, kraje dobře přitisknemek sobě a nad vykrojený znak vykrojíme ještě dírku.
-
Takto připravené medaile opatrně přesuneme na plech s pečicím papírem a upečeme v předehřáté troubě na 165 stupňů asi 15-20 minut (dle vaší trouby).
-
Po vytažení z trouby sundáme z plechu a necháme vychladnout. Pak už jen provlečeme mašličku a máme hototvo. Já potřebovala 3 medaile, takže mi nějaké těsto ještě zbylo. To jsem samozřejmě nevyhodila, ale upekla z něj linecké sušenky.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů