Linecké cukroví podle prababičky - bez lepku, mléka, varianta bez vajec a ořechů

Radka

Tak a já pomalu začnu s přípravou těst na naše rodinné stříbro - prababiččino kořeněné linecké... na slepované, na košíčky, jako podkladová kolečka k plněným kokoskám... Tentokrát mám pro Vás dvě varianty, tu naší klasickou bez lepku a mléka a i tu vegan....

Linecké cukroví podle prababičky - bez lepku, mléka, varianta bez vajec a ořechů

Suroviny pro 30 osob

Čeho Kolik
mouka rýžová hladká 120 g
puding s příchutí vanilky bezlepkový, prášek 40 g
mandlová mouka 60 g
cukr moučka 60 g
sůl 1 špetka
citrónová kůra 1 lžíce
hřebíček mletý 1 špetka
skořice mletá 0,5 lžičky
mouka lněná 7 g
máslo, rostlinná alternativa 100 g
marmeláda rybízová, džem 200 g

Postup přípravy

  1. Tip: pozor u lineckého na výměnu tuku, pokud použijete Alsan, budete potřebovat zapracovat o cca 50 g moučné směsi více.

  2. V míse smícháme sypké komponenty, přidáme vejce nebo lněný gel místo vajec, koření, citronovou kůru. Přistrouháme celou kostku tuku. Vypracujeme nelepivé těsto. (Pokud lepí podsypeme bezl. moukou). Těsto dáme do lednice alespoň na 24 hodin odpočinout v potravinářské fólii.

  3. Po vyndání z lednic zpracováváme vlažné na podsypané ploše. Nejlépe si rozdělíme na polovinu a nejprve vyválíme a vykrajujeme z jedné poloviny těsta a postupně ze druhé. Troubu si vyhřejeme na 160° C.

  4. Vykrájené tvary přendaváme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme do zrůžovění cukroví. Po vyndání z trouby necháme na plechu úplně zchladnout.

  5. Cukroví necháme "vydýchat" na misce alespoň do druhého dne, pak ho spojujeme pikantní zavařeninou, např. rybízovou.

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů