Líná vepřová pečeně na smetaně alias dýňová svíčková

Jídelní plán

Výborné, luxusní jídlo, maximálně nenáročné na přípravu. Na svátečním stole se jenom blýskne:) Nejlépe se s ní můžete malinko pomazlit už den dopředu a upéct ji hezky polehoučku a pomaloučku přes noc. Tak to máme nejraději.

Líná vepřová pečeně na smetaně alias dýňová svíčková

Suroviny pro 6 osob

Čeho Kolik
vepřová krkovice bez kosti 900 g
špek 90 g
dýně Hokkaido 1 kus
celer 0,5 kusu
petržel kořenová 2 kusy
cibule 2 kusy
hořčice dijonská 1 lžíce
vepřové sádlo 2 lžíce
vývar hovězí domácí 500 ml
bobkový list celý sušený 2 kusy
nové koření 6 kuliček
pepř černý mletý 1 špetka
sůl 2 lžičky
smetana ke šlehání, šlehačka 200 ml
citrón 0,5 kusu
xylitol, cukr březový 1 lžíce
smetana ke šlehání, šlehačka 120 g
granátové jablko 1 kus

Postup přípravy

  1. Krkovici očistěte od blan a šlach. Posolte ji, opepřete a svažte provázkem do hezkého válečku. Na dvou lžících sádla potom maso ze všech stran opečte.

  2. Petržel a celer oškrábejte. Dýni vydlabejte a cibuli oloupejte. Nakrájejete na kousky, nemusí být příliš malé. Na pánvičce rozškvařte kousek domácího voňavého špeku a zeleninu na něm osmahněte. Jakmile je zeleninka připravená, zastříkněte ji octem a nechte ho odpařit. Pak přidejte hořčici a znovu zasmahněte. Veškerou zeleninu potom přidejte pod připravenou krkovičku. Standartně se s dobrým základem musíte mazlit docela dlouho – tady za vás práci obstará trouba. Podlijte několika lžícemi vývaru nebo vody. Přidejte koření pod svíčkovou – nové koření, bobkový list…. Zavřete v pekáčku do trouby a nechte přes noc péct na 90°C. Nebojte se a krkovičku nerušte:) Ráno vás vzbudí nehorázně provoněný byt, zkaramelizovaná zelenina a měkounká a šťavnatá krkovice...

  3. Krkovici rozkrájejte na kousky a připravte bokem. Ze zeleniny vyberte kousky koření, přilejte horký vývar a zeleninu rozšlehejte tyčovým mixérem do hladka. Dochutit můžete solí, pepřem, lžičkou erythriolu, xylitolu nebo v klasické kuchyni i trochou cukru. Provařte, zjemněte našlehanou smetanou a můžete servírovat.

  4. Na low-carbu není nutné plakat nad sladkými brusinkami – sladce pikantní semínka ze zralého granátového jablka je víc než jen důstojně nahradí:)

  5. Pokud si chcete jídlo zamrazit, smetanu nepřidávejte - až v den D :)

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů