Líná vepřová pečeně na smetaně alias dýňová svíčková
Výborné, luxusní jídlo, maximálně nenáročné na přípravu. Na svátečním stole se jenom blýskne:) Nejlépe se s ní můžete malinko pomazlit už den dopředu a upéct ji hezky polehoučku a pomaloučku přes noc. Tak to máme nejraději.
- 10h
- 6 porcí
- jednoduché
- Evropská
- Lchf, low carb
- Mixér
- Obědy a večeře
- Pečení
- Primal
- Slavnostní tabule
- Svatba
- Vaříme ze základu
Suroviny pro 6 osob
Čeho | Kolik |
---|---|
vepřová krkovice bez kosti | 900 g |
špek | 90 g |
dýně Hokkaido | 1 kus |
celer | 0,5 kusu |
petržel kořenová | 2 kusy |
cibule | 2 kusy |
hořčice dijonská | 1 lžíce |
vepřové sádlo | 2 lžíce |
vývar hovězí domácí | 500 ml |
bobkový list celý sušený | 2 kusy |
nové koření | 6 kuliček |
pepř černý mletý | 1 špetka |
sůl | 2 lžičky |
smetana ke šlehání, šlehačka | 200 ml |
citrón | 0,5 kusu |
xylitol, cukr březový | 1 lžíce |
smetana ke šlehání, šlehačka | 120 g |
granátové jablko | 1 kus |
Postup přípravy
-
Krkovici očistěte od blan a šlach. Posolte ji, opepřete a svažte provázkem do hezkého válečku. Na dvou lžících sádla potom maso ze všech stran opečte.
-
Petržel a celer oškrábejte. Dýni vydlabejte a cibuli oloupejte. Nakrájejete na kousky, nemusí být příliš malé. Na pánvičce rozškvařte kousek domácího voňavého špeku a zeleninu na něm osmahněte. Jakmile je zeleninka připravená, zastříkněte ji octem a nechte ho odpařit. Pak přidejte hořčici a znovu zasmahněte. Veškerou zeleninu potom přidejte pod připravenou krkovičku. Standartně se s dobrým základem musíte mazlit docela dlouho – tady za vás práci obstará trouba. Podlijte několika lžícemi vývaru nebo vody. Přidejte koření pod svíčkovou – nové koření, bobkový list…. Zavřete v pekáčku do trouby a nechte přes noc péct na 90°C. Nebojte se a krkovičku nerušte:) Ráno vás vzbudí nehorázně provoněný byt, zkaramelizovaná zelenina a měkounká a šťavnatá krkovice...
-
Krkovici rozkrájejte na kousky a připravte bokem. Ze zeleniny vyberte kousky koření, přilejte horký vývar a zeleninu rozšlehejte tyčovým mixérem do hladka. Dochutit můžete solí, pepřem, lžičkou erythriolu, xylitolu nebo v klasické kuchyni i trochou cukru. Provařte, zjemněte našlehanou smetanou a můžete servírovat.
-
Na low-carbu není nutné plakat nad sladkými brusinkami – sladce pikantní semínka ze zralého granátového jablka je víc než jen důstojně nahradí:)
-
Pokud si chcete jídlo zamrazit, smetanu nepřidávejte - až v den D :)
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
- 13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů