Výborné, luxusní jídlo, maximálně nenáročné na přípravu. Na svátečním stole se jenom blýskne:) Nejlépe se s ní můžete malinko pomazlit už den dopředu a upéct ji hezky polehoučku a pomaloučku přes noc. Tak to máme nejraději.
- 10h
- 6 porcí
- jednoduché
Potřebné suroviny
Na svíčkovou: | |
---|---|
900 g |
900 g |
90 g |
90 g |
1 kus |
1 kus |
0,5 kusu |
0,5 kusu |
2 kusy |
2 kusy |
2 kusy |
2 kusy |
1 lžíce |
1 lžíce |
2 lžíce |
2 lžíce |
500 ml |
500 ml |
2 kusy |
2 kusy |
6 kuliček |
6 kuliček |
1 špetka |
1 špetka |
2 lžičky |
2 lžičky |
200 ml |
200 ml |
0,5 kusu |
0,5 kusu |
1 lžíce |
1 lžíce |
K servírování: | |
120 g |
120 g |
1 kus |
1 kus |
Postup přípravy
-
Krkovici očistěte od blan a šlach. Posolte ji, opepřete a svažte provázkem do hezkého válečku. Na dvou lžících sádla potom maso ze všech stran opečte.
-
Petržel a celer oškrábejte. Dýni vydlabejte a cibuli oloupejte. Nakrájejete na kousky, nemusí být příliš malé. Na pánvičce rozškvařte kousek domácího voňavého špeku a zeleninu na něm osmahněte. Jakmile je zeleninka připravená, zastříkněte ji octem a nechte ho odpařit. Pak přidejte hořčici a znovu zasmahněte. Veškerou zeleninu potom přidejte pod připravenou krkovičku. Standartně se s dobrým základem musíte mazlit docela dlouho – tady za vás práci obstará trouba.
Podlijte několika lžícemi vývaru nebo vody. Přidejte koření pod svíčkovou – nové koření, bobkový list…. Zavřete v pekáčku do trouby a nechte přes noc péct na 90°C. Nebojte se a krkovičku nerušte:) Ráno vás vzbudí nehorázně provoněný byt, zkaramelizovaná zelenina a měkounká a šťavnatá krkovice...
-
Krkovici rozkrájejte na kousky a připravte bokem. Ze zeleniny vyberte kousky koření, přilejte horký vývar a zeleninu rozšlehejte tyčovým mixérem do hladka. Dochutit můžete solí, pepřem, lžičkou erythriolu, xylitolu nebo v klasické kuchyni i trochou cukru. Provařte, zjemněte našlehanou smetanou a můžete servírovat.
-
Na low-carbu není nutné plakat nad sladkými brusinkami – sladce pikantní semínka ze zralého granátového jablka je víc než jen důstojně nahradí:)
-
Pokud si chcete jídlo zamrazit, smetanu nepřidávejte - až v den D :)
Makronutrienty
24%
22%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 638 kJ | 3 418 kJ |
Kalorická hodnota | 153 kcal | 817 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
5,67 g
1,53 g |
30,4 g
8,2 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,567 SVJ | 3,04 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
12,7 g
4,89 g |
67,9 g
26,2 g |
Bílkoviny | 5,13 g | 27,5 g |
Sůl | 0,488 g | 2,62 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
- 13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů