Limetkový koláč

Jídelní plán

Do klasického cheesecaku se mi nechtělo, tak jsem stvořila lehký, příjemně nakyslý koláč, který si určitě zamilujete. A nebojte se opět experimentovat. Těsto je univerzální a velmi lehké, navíc ho můžete zdvoj- až ztrojnásobit a upéct celý plech, krém také můžete zkusit ochutit čím vás napadne. Každopádně zkuste i mou limetkovou verzi.

Limetkový koláč

Suroviny pro 12 osob

Čeho Kolik
polohrubá mouka 1 hrnek
kakaový prášek, holandské kakao 2 lžíce
cukr krystal 0,5 hrnku
kypřící prášek do pečiva 0,5 kusu
mléko polotučné 1,5% tuku 0,5 hrnku
olej řepkový 0,25 hrnku
vejce slepičí střední, m 1 kus
bílý jogurt 500 g
smetana ke šlehání, šlehačka 400 g
tvaroh měkký polotučný 250 g
cukr moučka 2 lžíce
limetka 2 kusy
vodka 10 ml

Postup přípravy

  1. Den předem začněte s přípravou krému. Smíchejte jogurt se šlehačkou a nechte v utěrce 12-24 hodin vykapat v pokojové teplotě.

  2. Na těsto smíchejte suché suroviny, přidejte mléko, olej a vejce a vymíchejte těsto. Část mouky můžete nahradit kokosem (uberte trošičku oleje), či pro světlou variantu přidejte místo kakaa ještě dvě lžíce mouky. Těsto nalijte do vymazané a vysypané formy a dejte péct. Ideálně na horkovzduch 160°C, případně klasicky na 180°C. Pečte cca 20 minut, záleží na formě, troubě..upečené těsto je pružné a nelepí se na špejli.

  3. Než vám vychladne korpus, smíchejte si krém. Důležité je mít suroviny pokojové teploty, aby byl krém hladký. Vezměte vykapanou směs (syrovátku použijte do pečení místo vody nebo vypijte), smíchejte s tvarohem. Z obou limetek ostrouhejte kůru, z jedné vymačkejte šťávu a z druhé vykrájejte dužninu. Oslaďte cukrem podle chuti, můžete přidat trošku alkoholu na zvýraznění chuti. Pokud vám přijde krém málo výrazný, přidejte více limetové šťávy, ale myslím, že to opravdu stačí.

  4. Krém natřete na vychladlý korpus a nechte alespoň tři hodiny ztuhnout. Před podáváním ozdobte.

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů