Limetkový koláč
Do klasického cheesecaku se mi nechtělo, tak jsem stvořila lehký, příjemně nakyslý koláč, který si určitě zamilujete. A nebojte se opět experimentovat. Těsto je univerzální a velmi lehké, navíc ho můžete zdvoj- až ztrojnásobit a upéct celý plech, krém také můžete zkusit ochutit čím vás napadne. Každopádně zkuste i mou limetkovou verzi.
- 1h:10m
- 12 porcí
- středně obtížné
Suroviny pro 12 osob
Čeho | Kolik |
---|---|
polohrubá mouka | 1 hrnek |
kakaový prášek, holandské kakao | 2 lžíce |
cukr krystal | 0,5 hrnku |
kypřící prášek do pečiva | 0,5 kusu |
mléko polotučné 1,5% tuku | 0,5 hrnku |
olej řepkový | 0,25 hrnku |
vejce slepičí střední, m | 1 kus |
bílý jogurt | 500 g |
smetana ke šlehání, šlehačka | 400 g |
tvaroh měkký polotučný | 250 g |
cukr moučka | 2 lžíce |
limetka | 2 kusy |
vodka | 10 ml |
Postup přípravy
-
Den předem začněte s přípravou krému. Smíchejte jogurt se šlehačkou a nechte v utěrce 12-24 hodin vykapat v pokojové teplotě.
-
Na těsto smíchejte suché suroviny, přidejte mléko, olej a vejce a vymíchejte těsto. Část mouky můžete nahradit kokosem (uberte trošičku oleje), či pro světlou variantu přidejte místo kakaa ještě dvě lžíce mouky. Těsto nalijte do vymazané a vysypané formy a dejte péct. Ideálně na horkovzduch 160°C, případně klasicky na 180°C. Pečte cca 20 minut, záleží na formě, troubě..upečené těsto je pružné a nelepí se na špejli.
-
Než vám vychladne korpus, smíchejte si krém. Důležité je mít suroviny pokojové teploty, aby byl krém hladký. Vezměte vykapanou směs (syrovátku použijte do pečení místo vody nebo vypijte), smíchejte s tvarohem. Z obou limetek ostrouhejte kůru, z jedné vymačkejte šťávu a z druhé vykrájejte dužninu. Oslaďte cukrem podle chuti, můžete přidat trošku alkoholu na zvýraznění chuti. Pokud vám přijde krém málo výrazný, přidejte více limetové šťávy, ale myslím, že to opravdu stačí.
-
Krém natřete na vychladlý korpus a nechte alespoň tři hodiny ztuhnout. Před podáváním ozdobte.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů