Limetkový cheesecake s kokosem na vločkovém korpusu
Cheesecake vám nesmí prasknout, nafouknout se a ani zhnědnout na povrchu. Je pár fíglů, které je třeba znát, aby byl dokonalý.
- 1h
- 8 porcí
- středně obtížné
- Evropská
- Historické
- Jedlé dárky
- Mixér
- Moučníky a dezerty
- Oslava
- Pečení
- Vaříme ze základu
- Vegetariánské recepty
Suroviny pro 8 osob
Čeho | Kolik |
---|---|
ovesné vločky jemné | 100 g |
kokos sušený, strouhaný | 20 g |
hladká mouka špaldová | 20 g |
máslo čerstvé | 30 g |
vajíčka | 1 kus |
xylitol | 1 lžíce |
skořice mletá | 0,5 lžíce |
tvaroh měkký tučný | 3 kusy |
zakysaná smetana | 180 g |
vajíčka | 2 kusy |
limetka | 1 kus |
vanilkový extrakt | 1 lžička |
xylitol | 2 lžíce |
Postup přípravy
-
Korpus připravte jednoduše. Všechny suroviny spolu promíchejte a natlačte na dno formy.
-
Tvarohy šlehejte na hladkou hmotu, kuchyňskou stěrkou hmotu stírejte ze stěn nádoby, aby se vše rovnoměrně prošlehalo. Přidejte cukr, smetanu, citronovou kůru a opět šlehejte. Poté po jednom přidávejte vejce a vždy na nízké otáčky zašlehejte. Čím jste blíž konci, tím méně mixujte. Nešlehejte příliš, jinak bude v náplni příliš mnoho vzduchu a cheesecake se během pečení nafoukne, což není dobře.
-
Hladkou a jemnou hmotu opatrně vlijte na korpus a nechte pět minut odpočívat. Poté s formou pořádně několikrát praštěte o kuchyňskou linku, aby unikly všechny vzduchové bubliny, které v krému zůstaly. Okraje posypejte kokosem.
-
Troubu předehřejte na 160 °C. Na dno trouby umístěte nádobu s vodou, aby cheesecake nebyl vysušený. Pečte asi 35 - 40 minut. Pečení končí ve chvíli, kdy poklepem lžící na bok formy shledáte, že se těsto chvěje podobně jako želé. Pozor, na povrchu by neměl zhnědnout! Koláč nechte ve vypnuté troubě s pootevřenými dvířky asi dvě hodiny chladnout. Pak ho umístěte nejlépe do druhého dne do lednice.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů