Největší vedra už naštěstí pominula, ale to neznamená, že bychom měli zanevřít na saláty. Léto je pro ně jako stvořené, ikdyž tenhle salát si klidně můžete udělat i v zimě. Já se inspirovala receptem ze Slovenska a moc mi chutnal
- 1h
- 4 porce
- jednoduché
Potřebné suroviny
Salát | |
---|---|
1 kus |
1 kus |
3 kusy |
3 kusy |
1 kus |
1 kus |
1 hrst |
1 hrst |
1 lžička |
1 lžička |
1 špetka |
1 špetka |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžíce |
1 lžíce |
2 stroužky |
2 stroužky |
Postup přípravy
-
Lilek nakrájejte na kostičky, prosolte a nechte půl hodiny "vyplakat", poté v cedníku propláchněte vodou a nechte odkapat
-
Na pánvi orestujte lilek do téměř měkka, na závěr přidejte pórek, trochu oslaďte a nechte dodělat - pórek by měl zůstat stále lehce křupavý - nesolte!!!
-
Rajčata pokrájejte - objemově by jich mělo být tolik jako tepelně upraveného lilku
-
Do mísy dejte rajčata s lilkem, opepřete, osolte, zakápněte octem a dle potřeby ještě přislaďte
-
Podávejte s čerstvým pečivem
Makronutrienty
77%
20%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 128 kJ | 252 kJ |
Kalorická hodnota | 30,6 kcal | 60,2 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
6,37 g
1,56 g |
12,5 g
3,06 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,637 SVJ | 1,25 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
0,271 g
29 g |
0,534 g
57 g |
Bílkoviny | 1,66 g | 3,26 g |
Sůl | 0,798 g | 1,57 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů