Letní salát z Quinoi s pečeným lilkem nebo paprikou - bez lepku a mléka i vajec
Než bude recept na bruselský dortík, trocha odlehčených salátů... Najdete v jedničce i dvojce Radčině kuchařce. Vlažný z quinoi a chladnější z polníčku a jahod doplněného kozím sýrem v křupavé krustičce.
- 20m
- 4 porce
- jednoduché
Suroviny pro 4 osoby
Čeho | Kolik |
---|---|
quinoa světlá | 200 g |
voda | 200 ml |
bujón zeleninový | 0,5 kusu |
rajčata | 2 kusy |
cibulka jarní, sečka | 3 kusy |
olivový olej | 3 lžíce |
citronová šťáva, čerstvá | 1 lžíce |
sůl | 1 lžička |
opékané papriky v oleji | 150 g |
pepř bílý mletý | 1 špetka |
Postup přípravy
-
Tip: Pokud nemáte konzervu lilku. Zkuste si ho sami připravit. Jeden větší omyjete a osušíte, nakrájíte na 0,5 cm kolečka rozložíte na utěrku a posolíte. Necháte ho tzv. vypotit nebo vybrečet, osušíte ubrouskem či papírovou utěrkou. Kolečka smažíte na olivovém oleji z obou stran do zlatova. Necháte odkapat tuk na ubrousku a vychladlý lile k nakrájíme na čtvrtky nebo kousky cca 3- 4 cm. Lilek můžete naložit s bylinkami a česnekem do olivového oleje a nechat v dobře uzavřené sklenici v lednici nebo spíži....
-
Quinoi propláchneme na sítě studenou vodou a přesypeme do hrnce, rozdrobíme cca 1/2 zeleninového bujonu a zalijeme 200 ml. Dusíme na mírném plameni až se veškerá voda vyvaří a zrna jsou měkká (ochutnáme lžičkou). Pokud tomu tak není dolijeme ještě trochu vody. Pod poklici ke konci vaření můžeme rozprostřít utěrku, zachytí veškerou páru a zrna "dojdou". Nechte vychladnout a pak "načechrejte vidličkou".
-
Nasekejte rajčata bez "bubáků", jarní cibulky, petržel a lilky a přidejte do Quinoi, dochuťte citronovou šťávou, olejem, solí a pepřem, promíchejte. Podávejte ihned nebo nechte rozležet v lednici, je snad ještě lepší druhý den, až se chutě prolnou.....
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 4. Ryby a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů