Letní salát z Quinoi s pečeným lilkem nebo paprikou - bez lepku a mléka a vajec

Radka

Zdravě jíst, zdravě být! Recept na letní teplý salát se skvělou quinoi (vyměnit lze za jáhly nebo čirokové zrno). Bez lepku, mléka i vajec.

Letní salát z Quinoi s pečeným lilkem nebo paprikou - bez lepku a mléka a vajec

Suroviny pro 3 osoby

Čeho Kolik
quinoa světlá 200 g
voda 200 ml
bujón zeleninový 0,5 kusu
rajčata 2 kusy
petrželka, petrželová nať 1 hrst
rukola 2 hrsti
cibulka jarní, sečka 3 kusy
citronová šťáva, čerstvá 2 lžíce
olivový olej 3 lžíce
lilek 1 kus
sůl 2 špetky
pepř bílý mletý 2 špetky

Postup přípravy

  1. Tip: Pokud nemáte konzervu lilku. Zkuste si ho sami připravit. Jeden větší omyjete a osušíte, nakrájíte na 0,5 cm kolečka rozložíte na utěrku a posolíte. Necháte ho tzv. vypotit nebo vybrečet, osušíte ubrouskem či papírovou utěrkou. Kolečka smažíte na olivovém oleji z obou stran do zlatova. Necháte odkapat tuk na ubrousku a vychladlý lile k nakrájíme na čtvrtky nebo kousky cca 3- 4 cm. Lilek můžete naložit s bylinkami a česnekem do olivového oleje a nechat v dobře uzavřené sklenici v lednici nebo spíži....

  2. Quinoi propláchneme na sítě studenou vodou a přesypeme do hrnce, rozdrobíme cca 1/2 zeleninového bujonu a zalijeme 200 ml. Dusíme na mírném plameni až se veškerá voda vyvaří a zrna jsou měkká (ochutnáme lžičkou). Pokud tomu tak není dolijeme ještě trochu vody. Pod poklici ke konci vaření můžeme rozprostřít utěrku, zachytí veškerou páru a zrna "dojdou". Nechte vychladnout a pak "načechrejte vidličkou".

  3. Nasekejte rajčata bez "bubáků", jarní cibulky, petržel a lilky a přidejte do Quinoi, dochuťte citronovou šťávou, olejem, solí a pepřem, promíchejte. Podávejte ihned nebo nechte rozležet v lednici, je snad ještě lepší druhý den, až se chutě prolnou......

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů