Lehce pikantní dýňová polévka s krutonky

Jídelní plán

Tahle dýňová polévka je prostě úžasná - krásně krémová, lehce pikantní, s křupavýma kostičkama na vrchu. Zkuste ji, tenhle recept je pecka.

Lehce pikantní dýňová polévka s krutonky

Suroviny pro 8 osob

Čeho Kolik
dýně Hokkaido 1 kus
vývar zeleninový domácí 1 litr
hrách žlutý 0,5 hrnku
ančovičky, sardelové filetky 6 kusů
smetana na vaření 200 ml
cibule 1 kus
česnek 6 stroužků
pepř černý mletý 2 špetky
sůl 1 lžička
citronová šťáva, citronka 2 lžíce
olej 1 lžíce
zázvor, čerstvý kořen 2 lžíce
chléb tmavý 200 g
bílý jogurt 200 g
sůl 2 špetky
pepř černý mletý 1 špetka
česnek 1 stroužek
tymián čerstvý 4 snítky

Postup přípravy

  1. Den předem si namočíme žlutý hrách - pokud to nestihneme, je možné přidat suchý do polévky, vařit ale musíme déle, aby se rozvařil do měkka. Na oleji osmahneme cibulku, česnek, zázvor a filátka ze sardelky případně sardelokovou pastu - rybičky se v cibulce úplně roztečou. Přidáme na kostičky nakrájenou hokkaido, zalijeme vývarem a smetanou. Vaříme do měkka. Dochutíme a rozmixujeme tyčovým mixérem do hladka.

  2. Chléb nakrájíme na kostičky a nasucho opečeme v troubě nebo na pánvi.

  3. Utřeme česnek se solí, přidáme jogurt a dochutíme pepřem. Pokud máme, přidáme lístky čerstvého tymiánu.

  4. Ochucený jogurt pokládáme lžicí na povrch polévky. Zasypeme kostičkami a podáváme. Dobrou chuť!

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů