Lehce pikantní dýňová polévka s krutonky
Tahle dýňová polévka je prostě úžasná - krásně krémová, lehce pikantní, s křupavýma kostičkama na vrchu. Zkuste ji, tenhle recept je pecka.
- 20m
- 8 porcí
- jednoduché
Suroviny pro 8 osob
Čeho | Kolik |
---|---|
dýně Hokkaido | 1 kus |
vývar zeleninový domácí | 1 litr |
hrách žlutý | 0,5 hrnku |
ančovičky, sardelové filetky | 6 kusů |
smetana na vaření | 200 ml |
cibule | 1 kus |
česnek | 6 stroužků |
pepř černý mletý | 2 špetky |
sůl | 1 lžička |
citronová šťáva, citronka | 2 lžíce |
olej | 1 lžíce |
zázvor, čerstvý kořen | 2 lžíce |
chléb tmavý | 200 g |
bílý jogurt | 200 g |
sůl | 2 špetky |
pepř černý mletý | 1 špetka |
česnek | 1 stroužek |
tymián čerstvý | 4 snítky |
Postup přípravy
-
Den předem si namočíme žlutý hrách - pokud to nestihneme, je možné přidat suchý do polévky, vařit ale musíme déle, aby se rozvařil do měkka. Na oleji osmahneme cibulku, česnek, zázvor a filátka ze sardelky případně sardelokovou pastu - rybičky se v cibulce úplně roztečou. Přidáme na kostičky nakrájenou hokkaido, zalijeme vývarem a smetanou. Vaříme do měkka. Dochutíme a rozmixujeme tyčovým mixérem do hladka.
-
Chléb nakrájíme na kostičky a nasucho opečeme v troubě nebo na pánvi.
-
Utřeme česnek se solí, přidáme jogurt a dochutíme pepřem. Pokud máme, přidáme lístky čerstvého tymiánu.
-
Ochucený jogurt pokládáme lžicí na povrch polévky. Zasypeme kostičkami a podáváme. Dobrou chuť!
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 4. Ryby a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů