LC verze omáčky..
- 30m
- 8 porcí
- jednoduché
Potřebné suroviny
450 g |
450 g |
500 ml |
500 ml |
400 g |
400 g |
3 lžíce |
3 lžíce |
2 lžíce |
2 lžíce |
1 svazek |
1 svazek |
10 g |
10 g |
2 špetky |
2 špetky |
1 špetka |
1 špetka |
1 lžíce |
1 lžíce |
Postup přípravy
-
400-500 g cukety
500-750 ml vývaru( já použila hovězí)
Lžíce ghí
400 ml smetany 33% (2 kelímky)
Sůl, pepř
Sladidlo dle chuti ( xylitol, erytrithol)
Ocet dle chuti
Čerstvý kopr, sušený kopr
???? Na ghí orestujeme oloupanou, nastrouhanou cuketu. Osolíme, opepříme. Zalijeme vývarem a vaříme 10-15 minut. Rozmixujeme tyčovým mixérem. Vrátíme na mírný plamen, přidáme nasekaný kopr ( přidala jsem i sušený, pro silnější chuť kopru), smetanu a dochutíme octem a sladidlem. Případně dosolíme.
Jako přílohu mám vařenou kedlubnu s kurkumou.
Pokud byste chtěli hustější omáčku, přidejte více cukety.
Makronutrienty
28%
13%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 547 kJ | 654 kJ |
Kalorická hodnota | 131 kcal | 156 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
5,72 g
1,25 g |
6,84 g
1,49 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,572 SVJ | 0,684 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
11,8 g
7,2 g |
14,1 g
8,61 g |
Bílkoviny | 2,7 g | 3,23 g |
Sůl | 0,191 g | 0,229 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů