Prostě a jednoduše bylo zapotřebí zužitkovat bílky, které zbyly z přípravy těst, zvažovala jsem moře možnosti, ale pak jsem se rozhodla pro laskonky/kokosky, vlastně jsem nevěděla, ale záměr byl jasný něco, co půjde plnit. Sušenky jsou spíše chuťově podobné kokoskám, pokud chcete spíš laskonky, uberte kokosu.
- 1h:30m
- 15 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
6 kusů |
6 kusů |
200 g |
200 g |
1 špetka |
1 špetka |
100 g |
100 g |
Náplň | |
1 kus |
1 kus |
Na ozdobu | |
50 g |
50 g |
Postup přípravy
-
Z bílků vyšleháme tuhý sníh, během šlehání přidáme špetku soli jen tak lehounce mezi prsty, když jsou bílky vyšlehané, postupně za stálého šlehání přiléváme javorový sirup. Do tuhých vyšlehaných bílků s javorovým sirupem přisypeme strouhaný kokos, zamícháme.
-
Na plech s pečícím papírek pomocí lžičky klademe připravenou směs, vytvarujeme požadované tvary, vložíme do trouby a sušíme na 100°C přibližně hodinu. Záleží na tloušťce, já dělala přibližně 0,5cm vysoké. Vysušené kokosky či laskonky se musí rozplývat na jazyku či pěkně chrupat.
-
Necháme vychladnout a následně naplníme Ghítelou nebo lískooříškovým šmakounem, případně smícháme obojí to je pak teprve veselo, následně již jen pocákáme rozpuštěnou čokoládou a necháme zatuhnout.
Makronutrienty
61%
9%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 754 kJ | 635 kJ |
Kalorická hodnota | 419 kcal | 152 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
46,5 g
14,9 g |
16,8 g
5,38 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 4,65 SVJ | 1,68 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
23,2 g
19,2 g |
8,41 g
6,96 g |
Bílkoviny | 7,13 g | 2,58 g |
Sůl | 0,367 g | 0,133 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů