Langoše
Miluju je už od dětství, kdy nám je babička kupovala jednou za čas o prázdninách u stánku cestou z nádraží k nim domů. Zamiloval si je i syn, ale nejen kvůli němu je nedělám v té obr velikosti, jaké známe ze stánků, ale velikosti "vdolků". A že jich ten prďola dokáže spráskat pěknou řádku.
- 2h
- 20 porcí
- středně obtížné
Suroviny pro 20 osob
Čeho | Kolik |
---|---|
hladká mouka pšeničná | 500 g |
voda | 300 ml |
olej řepkový | 30 ml |
sůl | 8 g |
droždí kostka | 20 g |
cukr moučka | 1 lžička |
olej řepkový | 300 ml |
česnek stroužky | 5 kusů |
olej řepkový | 1 lžíce |
sůl | 1 lžička |
sýr eidam 45%, strouhaný | 100 g |
kečup jemný | 200 g |
Postup přípravy
-
- nejprve si rozdrobte droždí, smíchejte s cukrem a nechte pár minut stát, než se vám droždí rozpustí(nebo si klasicky udělejte kvásek) - poté přidejte ostatní suroviny a vypracujte vláčné těsto, které nechte aspoň 40 minut kynout
-
- vykynuté těsto rozdělte na kuličky, já je dělám velikosti asi 2 - 3 cm, langošky jsou pak ve velikosti vdolečků - asi tak 5 cm - připravené kuličky pak rozplácněte na placičky, které nechte na vále ještě pár minut kynout, - před smažením ještě placku promačkejte do šířky, střed roztáhněte dotenka jako u vdolků a vkládejte do rozpáleného oleje - smažte v dostatečně vysoké vrstvě oleje a po usmažení dejte odkapat
-
- na servírování si nastrouhejte česnek, smíchejte se solí dle chuti a olejem - komu se nechce používat strouhaný česnek, může ho nahradit sušeným, tím stačí langoše jenom lehce poprášit - okapané langoše potřete česnekovou směsí, kečupem a posypejte strouhaným sýre
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů