Langoše

Michaela Rau

Miluju je už od dětství, kdy nám je babička kupovala jednou za čas o prázdninách u stánku cestou z nádraží k nim domů. Zamiloval si je i syn, ale nejen kvůli němu je nedělám v té obr velikosti, jaké známe ze stánků, ale velikosti "vdolků". A že jich ten prďola dokáže spráskat pěknou řádku.

Langoše

Suroviny pro 20 osob

Čeho Kolik
hladká mouka pšeničná 500 g
voda 300 ml
olej řepkový 30 ml
sůl 8 g
droždí kostka 20 g
cukr moučka 1 lžička
olej řepkový 300 ml
česnek stroužky 5 kusů
olej řepkový 1 lžíce
sůl 1 lžička
sýr eidam 45%, strouhaný 100 g
kečup jemný 200 g

Postup přípravy

  1. - nejprve si rozdrobte droždí, smíchejte s cukrem a nechte pár minut stát, než se vám droždí rozpustí(nebo si klasicky udělejte kvásek) - poté přidejte ostatní suroviny a vypracujte vláčné těsto, které nechte aspoň 40 minut kynout

  2. - vykynuté těsto rozdělte na kuličky, já je dělám velikosti asi 2 - 3 cm, langošky jsou pak ve velikosti vdolečků - asi tak 5 cm - připravené kuličky pak rozplácněte na placičky, které nechte na vále ještě pár minut kynout, - před smažením ještě placku promačkejte do šířky, střed roztáhněte dotenka jako u vdolků a vkládejte do rozpáleného oleje - smažte v dostatečně vysoké vrstvě oleje a po usmažení dejte odkapat

  3. - na servírování si nastrouhejte česnek, smíchejte se solí dle chuti a olejem - komu se nechce používat strouhaný česnek, může ho nahradit sušeným, tím stačí langoše jenom lehce poprášit - okapané langoše potřete česnekovou směsí, kečupem a posypejte strouhaným sýre

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů