Langoše

Michaela Rau

Langoše

Miluju je už od dětství, kdy nám je babička kupovala jednou za čas o prázdninách u stánku cestou z nádraží k nim domů. Zamiloval si je i syn, ale nejen kvůli němu je nedělám v té obr velikosti, jaké známe ze stánků, ale velikosti "vdolků". A že jich ten prďola dokáže spráskat pěknou řádku.

Postup přípravy

  1. - nejprve si rozdrobte droždí, smíchejte s cukrem a nechte pár minut stát, než se vám droždí rozpustí(nebo si klasicky udělejte kvásek)

    - poté přidejte ostatní suroviny a vypracujte vláčné těsto, které nechte aspoň 40 minut kynout

  2. - vykynuté těsto rozdělte na kuličky, já je dělám velikosti asi 2 - 3 cm, langošky jsou pak ve velikosti vdolečků - asi tak 5 cm

    - připravené kuličky pak rozplácněte na placičky, které nechte na vále ještě pár minut kynout,

    - před smažením ještě placku promačkejte do šířky, střed roztáhněte dotenka jako u vdolků a vkládejte do rozpáleného oleje

    - smažte v dostatečně vysoké vrstvě oleje a po usmažení dejte odkapat

  3. - na servírování si nastrouhejte česnek, smíchejte se solí dle chuti a olejem - komu se nechce používat strouhaný česnek, může ho nahradit sušeným, tím stačí langoše jenom lehce poprášit

    - okapané langoše potřete česnekovou směsí, kečupem a posypejte strouhaným sýre

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte