Miluju je už od dětství, kdy nám je babička kupovala jednou za čas o prázdninách u stánku cestou z nádraží k nim domů. Zamiloval si je i syn, ale nejen kvůli němu je nedělám v té obr velikosti, jaké známe ze stánků, ale velikosti "vdolků". A že jich ten prďola dokáže spráskat pěknou řádku.
- 2h
- 20 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
500 g |
500 g |
300 ml |
300 ml |
30 ml |
30 ml |
8 g |
8 g |
20 g |
20 g |
1 lžička |
1 lžička |
300 ml |
300 ml |
Na potření | |
5 kusů |
5 kusů |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžička |
1 lžička |
Na posypání | |
100 g |
100 g |
200 g |
200 g |
Postup přípravy
-
- nejprve si rozdrobte droždí, smíchejte s cukrem a nechte pár minut stát, než se vám droždí rozpustí(nebo si klasicky udělejte kvásek)
- poté přidejte ostatní suroviny a vypracujte vláčné těsto, které nechte aspoň 40 minut kynout
-
- vykynuté těsto rozdělte na kuličky, já je dělám velikosti asi 2 - 3 cm, langošky jsou pak ve velikosti vdolečků - asi tak 5 cm
- připravené kuličky pak rozplácněte na placičky, které nechte na vále ještě pár minut kynout,
- před smažením ještě placku promačkejte do šířky, střed roztáhněte dotenka jako u vdolků a vkládejte do rozpáleného oleje
- smažte v dostatečně vysoké vrstvě oleje a po usmažení dejte odkapat
-
- na servírování si nastrouhejte česnek, smíchejte se solí dle chuti a olejem - komu se nechce používat strouhaný česnek, může ho nahradit sušeným, tím stačí langoše jenom lehce poprášit
- okapané langoše potřete česnekovou směsí, kečupem a posypejte strouhaným sýre
Makronutrienty
35%
7%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 2 248 kJ | 1 650 kJ |
Kalorická hodnota | 537 kcal | 394 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
29 g
4,5 g |
21,3 g
3,31 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 2,9 SVJ | 2,13 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
46,8 g
3,05 g |
34,4 g
2,24 g |
Bílkoviny | 6,14 g | 4,51 g |
Sůl | 1,5 g | 1,1 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů