Lahodná čočková polévka

Jídelní plán

Výborná čočková polévka, lze i bezmasá varianta bez párků.

Lahodná čočková polévka

Suroviny pro 5 osob

Čeho Kolik
mrkev 2 kusy
cibule bílá 1 kus
česnek stroužky 2 stroužky
párky vídeňské 4 g
voda 500 ml
sůl 2 g
majoránka sušená drhnutá 2 g
tymián sušený 2 g
olej 2 ml
čočka hnědá, klasická 350 g
bujón univerzální masový, masox 2 g
olej 2 ml
polohrubá mouka 10 g
bujón univerzální masový, masox 2 g

Postup přípravy

  1. Předem si namočíme čočku, minimálně hodinu před vařením.

  2. Nakrájíme si mrkev (na kostičky), půl cibule (najemno) a párky (na kolečka). Druhou půlku cibule si ponecháme vcelku.

  3. Promytou čočku dáme vařit

  4. Do hrnce přidáme nakrájenou mrkev a párky. Promícháme.

  5. Oloupeme si 1-2 stroužky česneku, které do polévky přihodíme vcelku, spolu s druhou půlkou cibule, rovněž vcelku.

  6. Nakrájenou cibuli necháme zesklovatět na pánvi a přidáme do hrnce.

  7. Na zahuštění uděláme na pánvi zásmažku z polohrubé mouky a oleje. Přidáme za stálého míchání do polévky, aby se nevytvořily hrudky.

  8. Na dochucení osolíme, případně lze použít Masox. Průběžně mícháme.

  9. Na závěr, až mrkev změkne, okořeníme polévku sušenou majoránkou a tymiánem (promneme v dlaních) a necháme ještě chvíli povařit pod pokličkou.

  10. Před podáváním stroužky česneku a půlku cibule vcelku vyjmeme a polévku můžeme servírovat.

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů