Lahodná čočková polévka
Výborná čočková polévka, lze i bezmasá varianta bez párků.
- 1h
- 5 porcí
- jednoduché
Suroviny pro 5 osob
Čeho | Kolik |
---|---|
mrkev | 2 kusy |
cibule bílá | 1 kus |
česnek stroužky | 2 stroužky |
párky vídeňské | 4 g |
voda | 500 ml |
sůl | 2 g |
majoránka sušená drhnutá | 2 g |
tymián sušený | 2 g |
olej | 2 ml |
čočka hnědá, klasická | 350 g |
bujón univerzální masový, masox | 2 g |
olej | 2 ml |
polohrubá mouka | 10 g |
bujón univerzální masový, masox | 2 g |
Postup přípravy
-
Předem si namočíme čočku, minimálně hodinu před vařením.
-
Nakrájíme si mrkev (na kostičky), půl cibule (najemno) a párky (na kolečka). Druhou půlku cibule si ponecháme vcelku.
-
Promytou čočku dáme vařit
-
Do hrnce přidáme nakrájenou mrkev a párky. Promícháme.
-
Oloupeme si 1-2 stroužky česneku, které do polévky přihodíme vcelku, spolu s druhou půlkou cibule, rovněž vcelku.
-
Nakrájenou cibuli necháme zesklovatět na pánvi a přidáme do hrnce.
-
Na zahuštění uděláme na pánvi zásmažku z polohrubé mouky a oleje. Přidáme za stálého míchání do polévky, aby se nevytvořily hrudky.
-
Na dochucení osolíme, případně lze použít Masox. Průběžně mícháme.
-
Na závěr, až mrkev změkne, okořeníme polévku sušenou majoránkou a tymiánem (promneme v dlaních) a necháme ještě chvíli povařit pod pokličkou.
-
Před podáváním stroužky česneku a půlku cibule vcelku vyjmeme a polévku můžeme servírovat.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů