Velmi zdravá úprava zelí, balzám pro naše trávení...znali už naši předci.
- 1h
- 5 porcí
- jednoduché
Potřebné suroviny
Zelí | |
---|---|
1 kg |
1 kg |
20 g |
20 g |
10 g |
10 g |
hořčičné semínko celé, žluté/bílé 10 g |
10 g |
Postup přípravy
-
Zelí nakrouháme na jemné proužky.
V míse smícháme zelí a koření. Důkladně prohněteme, aby pustilo šťávu.
-
Plníme do sklenic se šroubovacím uzávěrem. Důležité je, zelí hodně namačkat, aby šťáva vystoupila na povrch. Sklenice plníme do zhruba 3/4.
-
Sklenice uzavřeme a postavíme někam na světlo, v místnosti s pokojovou teplotou. Necháme přibližně 1 týden. Přesná doba kvašení se odvíjí od okolní teploty a od toho, jak moc kyselé zelí máme rádi. Po několika dnech začne zelí pracovat a někdy se nafouknou víčka sklenic.
-
Když máme zelí dostatečně kyselé, přendáme sklenice do ledničky, kde ho můžeme uchovávat několik týdnů.
-
Tip
Kysané zelí je bohatým zdrojem vitamínů a vlákniny, vhodné ke konzumaci zejména v zimních měsících, kdy máme menší přísun čerstvé zeleniny. Velkou výhodou kvašení ve sklenici je, že si můžeme připravit domácí kysané zelí i doma v kuchyni a nepotřebujeme sklep na uchovávání. Servírujeme jako přílohu, salát nebo můžeme uvařit k masu a knedlíkům.
Takto připravené zelí můžeme ještě dochutit například křenem nebo hned při nakládání přidat nastrouhanou mrkev nebo nakrouhanou cibuli.
Makronutrienty
70%
22%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 131 kJ | 273 kJ |
Kalorická hodnota | 31,4 kcal | 65,3 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
5,98 g
0,38 g |
12,4 g
0,79 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,598 SVJ | 1,24 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
0,648 g
0,016 g |
1,35 g
0,034 g |
Bílkoviny | 1,89 g | 3,93 g |
Sůl | 1,94 g | 4,03 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů