Kynutý ovocný koláč s tvarohem, červeným rybízem a sněhovou peřinou
Také jste měli moučníky z celozrnné mouky druhý den tvrdé? Já ano. Pokud použijete jednoduchý trik popsaný v receptu níže, budou Vaše dezerty z celozrnné mouky vláčné i následující dny. Rychlý a svěží ovocný koláč z kynutého těsta z celozrnné mouky Vás určitě nezklame. Do náplně místo rybízu lze využít jakékoli výraznější ovoce - višně, maliny, určitě by byl skvělý i s rebarborou. Z těsta lze upéct 2 koláče o průměru cca 20cm (jednodušší bude upéct koláč ve větší formě najednou). Koláč je z kvalitních základních surovin. Dobrou chuť :)
- 1h:20m
- 16 porcí
- středně obtížné
Suroviny pro 16 osob
Čeho | Kolik |
---|---|
hladká mouka špaldová celozrnná | 80 g |
hladká mouka špaldová | 150 g |
droždí kostka | 35 g |
mléko polotučné 1,5% tuku | 70 ml |
voda vlažná | 100 ml |
vaječný žloutek | 1 kus |
cukr třtinový | 40 g |
máslo čerstvé | 50 g |
sůl | 1 špetka |
tvaroh měkký polotučný | 500 g |
citronová šťáva, čerstvá | 2 lžíce |
vanilkový extrakt | 2 lžičky |
rum (originál tuzemský) | 2 lžíce |
vejce slepičí střední, m | 2 kusy |
smetana ke šlehání, šlehačka | 100 ml |
cukr třtinový | 40 g |
vaječný bílek | 3 kusy |
cukr krystal | 40 g |
rybíz červený | 500 g |
citronová šťáva, čerstvá | 2 lžíce |
skořice mletá | 1 lžička |
Postup přípravy
-
Těsto - nejprve smíchejte celozrnnou moku s vlažnou vodou (cca 30st.C), aby celozrnná mouka nasála vlhkost a nechte stranou v hrnečku. Z vlažného mléka, droždí a lžíce cukru nechte vzejít kvásek.
-
Do mísy robotu dejte zbývající suroviny na těsto včetně zchladlého rozpuštěného másla a přidejte vzešlý kvásek. Nakonec přidejte namočenou celozrnnou mouku a hněťte těsto na střední otáčky dokud nevznikne hladké lesklé a pružné těsto (cca 10 minut). Robot občas zastavte a seškrábněte těsto z boků mísy. Každá mouka je trochu jiná - pokud je vzniklé těsto příliš tuhé, přidejte trochu vlažného mléka. Pokud je těsto naopak řídké, přidejte trochu hladké špaldové mouky. Po dohnětení těsto přikryjte utěrkou a nechte kynout . Těsto by mělo zdvojnásobit svoji velikost.
-
Do vymazané formy namačkejte těsto a vytvořte na dně slabou vrstvu těsta. Na těsto navrstvěte tvarohovou náplň a dejte koláč péct - 180st.C, cca 50 minut. Poté vyndejte z trouby, navrstvěte sněhovou peřinu a pečte až sníh na koláči hezky zrůžoví - cca 25minut. Dobu pečení a teplotu přizpůsobte Vaší troubě.
-
Sněhová peřina - z bílků ušlehejte tuhý sníh, poté přidejte cukr krystal a důkladně zašlehejte. Do sněhu přidejte červený rybíz, citronovou šťávu, skořici a lehce promíchejte. Do sněhu nemusíte dávat všechen rybíz, část si můžete nechat na ozdobu a posypat ním povrch koláče s navrstvenou sněhovou peřinou - stačí cca 70g rybízu.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů