Kynutý ovocný koláč s tvarohem, červeným rybízem a sněhovou peřinou

Jídelní plán

Také jste měli moučníky z celozrnné mouky druhý den tvrdé? Já ano. Pokud použijete jednoduchý trik popsaný v receptu níže, budou Vaše dezerty z celozrnné mouky vláčné i následující dny. Rychlý a svěží ovocný koláč z kynutého těsta z celozrnné mouky Vás určitě nezklame. Do náplně místo rybízu lze využít jakékoli výraznější ovoce - višně, maliny, určitě by byl skvělý i s rebarborou. Z těsta lze upéct 2 koláče o průměru cca 20cm (jednodušší bude upéct koláč ve větší formě najednou). Koláč je z kvalitních základních surovin. Dobrou chuť :)

Kynutý ovocný koláč s tvarohem, červeným rybízem a sněhovou peřinou

Suroviny pro 16 osob

Čeho Kolik
hladká mouka špaldová celozrnná 80 g
hladká mouka špaldová 150 g
droždí kostka 35 g
mléko polotučné 1,5% tuku 70 ml
voda vlažná 100 ml
vaječný žloutek 1 kus
cukr třtinový 40 g
máslo čerstvé 50 g
sůl 1 špetka
tvaroh měkký polotučný 500 g
citronová šťáva, čerstvá 2 lžíce
vanilkový extrakt 2 lžičky
rum (originál tuzemský) 2 lžíce
vejce slepičí střední, m 2 kusy
smetana ke šlehání, šlehačka 100 ml
cukr třtinový 40 g
vaječný bílek 3 kusy
cukr krystal 40 g
rybíz červený 500 g
citronová šťáva, čerstvá 2 lžíce
skořice mletá 1 lžička

Postup přípravy

  1. Těsto - nejprve smíchejte celozrnnou moku s vlažnou vodou (cca 30st.C), aby celozrnná mouka nasála vlhkost a nechte stranou v hrnečku. Z vlažného mléka, droždí a lžíce cukru nechte vzejít kvásek.

  2. Do mísy robotu dejte zbývající suroviny na těsto včetně zchladlého rozpuštěného másla a přidejte vzešlý kvásek. Nakonec přidejte namočenou celozrnnou mouku a hněťte těsto na střední otáčky dokud nevznikne hladké lesklé a pružné těsto (cca 10 minut). Robot občas zastavte a seškrábněte těsto z boků mísy. Každá mouka je trochu jiná - pokud je vzniklé těsto příliš tuhé, přidejte trochu vlažného mléka. Pokud je těsto naopak řídké, přidejte trochu hladké špaldové mouky. Po dohnětení těsto přikryjte utěrkou a nechte kynout . Těsto by mělo zdvojnásobit svoji velikost.

  3. Do vymazané formy namačkejte těsto a vytvořte na dně slabou vrstvu těsta. Na těsto navrstvěte tvarohovou náplň a dejte koláč péct - 180st.C, cca 50 minut. Poté vyndejte z trouby, navrstvěte sněhovou peřinu a pečte až sníh na koláči hezky zrůžoví - cca 25minut. Dobu pečení a teplotu přizpůsobte Vaší troubě.

  4. Sněhová peřina - z bílků ušlehejte tuhý sníh, poté přidejte cukr krystal a důkladně zašlehejte. Do sněhu přidejte červený rybíz, citronovou šťávu, skořici a lehce promíchejte. Do sněhu nemusíte dávat všechen rybíz, část si můžete nechat na ozdobu a posypat ním povrch koláče s navrstvenou sněhovou peřinou - stačí cca 70g rybízu.

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů