Kynuté koláče
Slýchám to každou chvíli - mámo, upečeme koláč. A když se zeptám, dostanu buď jednu nebo druhou odpověď. Občas syn odpoví - kulatý. Ale skoro vždycky mi řekne - makový. Snažím se hledat i vymýšlet různé makové koláče, ale toto je prostě absolutní jednička. Chodí jeden, chodí druhý a než je dopečeno, zmizí makové koláče skoro všechny ještě teplé, ani to nestačím postřehnout. Zkuste je a určitě si také pochutnáte, stejně jako mé děti.
- 2h
- 30 porcí
- středně obtížné
Suroviny pro 30 osob
Čeho | Kolik |
---|---|
droždí kostka | 25 g |
cukr krystal | 70 g |
mléko polotučné 1,5% tuku | 200 ml |
hladká mouka pšeničná | 500 g |
vejce slepičí střední, m | 2 kusy |
olej řepkový | 100 ml |
sůl | 1 špetka |
citrón | 1 kus |
máslo čerstvé | 50 g |
rum (originál tuzemský) | 1 lžíce |
vaječný žloutek | 1 kus |
Postup přípravy
-
Mléko zahřejeme a rozdrobíme do něj droždí, přidáme lžičku cukru, dobře rozmícháme, poprášíme moukou a necháme vzejít kvásek.
-
Mezitím si do mísy prosejeme mouku, cukr, sůl a citrónovou kůru. Když kvásek vzkypí, rozklepneme vejce, přilijeme kvásek a olej. Důkladně promísíme a prohněteme těsto. Přikryjeme utěrkou nebo fólií a necháme na teplém místě kynout než zdvojnásobí objem. Přibližně hodinu, maximálně hodinu a půl. Vykynuté těsto lehce propracujeme, vyválíme a vykrajujeme kolečka požadované velikosti.
-
Doprostřed koleček uděláme dolík a necháme je ještě chvíli kynout. Mezitím si připravíme libovolné náplně – makovou, tvarohovou, povidlovou, marmeládu, rozvařená jablka či cokoli nás napadne. Po lehkém nakynutí ještě zdůrazníme dolík v koláčcích a naplníme je náplní.
-
Doporučuji teprve teď zapnout troubu na 200°C a nechat koláčky do rozehřátí trouby ještě odpočinout. Ale záleží to čistě na vás, od té doby, co těsto vykyne a vy ho rozválíte, můžete koláčky dávat do trouby. Mě však přijdou nejlepší koláčky krásně nadýchané.
-
Před pečením potřeme každý koláček rozšlehaným žloutkem a po upečení máslem s rumem. Čím více tím lépe :-)
-
Pečeme do zlatova. Podávat můžeme i druhý den, budou stále ještě výborné, i když nejlepší jsou prostě čerstvě vytažené z trouby.
-
Koláčků je opravdu hodně, klidně můžete udělat poloviční dávku. Ale jsou tak dobré, že příště se vrátíte k původnímu množství. :-)
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů