Květákový steak zapečený sýrem, s omáčkou z tymiánové mrkve

Jídelní plán

Tenhle recept na zapečený květák je luxusní a lehké bezmasé jídlo nebo příloha. Můžete připravit na jedné pánvi a hotové je do půl hodinky. Krásně voňavé a plné chutí.

Květákový steak zapečený sýrem, s omáčkou z tymiánové mrkve

Suroviny pro 2 osoby

Čeho Kolik
květák 600 g
červená paprika 0,5 kusu
sůl 0,5 lžičky
citrón 0,5 kusu
sýr eidam 30% 180 g
mrkev 2 kusy
česnek 1 stroužek
zázvor, čerstvý kořen 1 cm
pomeranč 0,5 kusu
sojová omáčka 1 lžička
sůl 0,5 lžičky
máslo čerstvé 1 oříšek
tymián 4 snítky

Postup přípravy

  1. Květák rozkrojte na polovinu. Z každé strany odkrojte dva pláty, cca 3 cm široké. Budou se péct v troubě - pokud je květák velký, doporučujeme na pánvi zalít trochou vody a pod pokličkou tři minutky pomalu předvařit. Zbytek květáku nakrájejte najemno. Přidejte nastrouhaný sýr a na malé kostičky nakrájenou papriku. Zastrouhejte trochou citronové kůry. Vyložte plech pečicím papírem a na něj umístěte květákové pláty. Posolte, opepřete dle chuti. Zasypte směsí sýra, paprik a květáku. Pečte 15 minut na 200°C, dokud sýrová čepička nezezlátne.

  2. Mrkev rozkrájejte na kolečka. Na pánvi rozehřejte máslo, přidejte tymián, nastrouhaný zázvor, sojovou omáčku, sůl. Do směsi vsypte mrkev a opečte. Přidejte česnek, cca 2 dl vody nebo zeleninového vývaru a pod pokličkou duste do měkka. Tyčovým mixérem rozmixujte dohladka a dochuťte citronovou a pomerančovou šťávou.

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů