Květákový steak zapečený sýrem, s omáčkou z tymiánové mrkve
Tenhle recept na zapečený květák je luxusní a lehké bezmasé jídlo nebo příloha. Můžete připravit na jedné pánvi a hotové je do půl hodinky. Krásně voňavé a plné chutí.
- 30m
- 2 porce
- jednoduché
Suroviny pro 2 osoby
Čeho | Kolik |
---|---|
květák | 600 g |
červená paprika | 0,5 kusu |
sůl | 0,5 lžičky |
citrón | 0,5 kusu |
sýr eidam 30% | 180 g |
mrkev | 2 kusy |
česnek | 1 stroužek |
zázvor, čerstvý kořen | 1 cm |
pomeranč | 0,5 kusu |
sojová omáčka | 1 lžička |
sůl | 0,5 lžičky |
máslo čerstvé | 1 oříšek |
tymián | 4 snítky |
Postup přípravy
-
Květák rozkrojte na polovinu. Z každé strany odkrojte dva pláty, cca 3 cm široké. Budou se péct v troubě - pokud je květák velký, doporučujeme na pánvi zalít trochou vody a pod pokličkou tři minutky pomalu předvařit. Zbytek květáku nakrájejte najemno. Přidejte nastrouhaný sýr a na malé kostičky nakrájenou papriku. Zastrouhejte trochou citronové kůry. Vyložte plech pečicím papírem a na něj umístěte květákové pláty. Posolte, opepřete dle chuti. Zasypte směsí sýra, paprik a květáku. Pečte 15 minut na 200°C, dokud sýrová čepička nezezlátne.
-
Mrkev rozkrájejte na kolečka. Na pánvi rozehřejte máslo, přidejte tymián, nastrouhaný zázvor, sojovou omáčku, sůl. Do směsi vsypte mrkev a opečte. Přidejte česnek, cca 2 dl vody nebo zeleninového vývaru a pod pokličkou duste do měkka. Tyčovým mixérem rozmixujte dohladka a dochuťte citronovou a pomerančovou šťávou.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů