Velmi chutný a šťavnatý nízkosacharidový pokrm. Je lehký a přesto vydatný. :)
- 1h:40m
- 4 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
1 kus |
1 kus |
300 g |
300 g |
1 kus |
1 kus |
4 kusy |
4 kusy |
180 g |
180 g |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 hrst |
1 hrst |
3 špetky |
3 špetky |
1 lžička |
1 lžička |
Postup přípravy
-
Nejdříve jsem si dala vařit maso. Použila jsem uzený vepřový ocásek, který jsem uvařila ve vodě a z vývaru pak udělala polévku. Jak maso trochu vychladlo, natrhala jsem jej na kousky. (Celkem bylo masa něco kolem 700 g i s kostí, do nákypu jsem použila 300 g a zbytek do polévky.)
-
Květák jsem rozebrala na růžičky a uvařila do měkka v osolené vodě. Potom jsem vodu scedila. Cibuli jsem nakrájela nadrobno a na pánvi na másle usmažila dozlatova. Nastrouhala jsem sýr nahrubo a nakrájela pažitku. Žloutky od bílků jsem oddělila a z bílků a špetky soli vyšlehala tuhý sníh.
-
Do větší mísy jsem dala uvařený květák a pomačkala ho mačkadlem na brambory, osolila, opepřila, přidala pažitku, osmaženou cibuli, žloutky a většinu sýru a vše jsem důkladně promíchala. Nakonec jsem zlehka vmíchala sníh z bílků.
-
Směs jsem přendala do máslem vymazaného varného skla a posypala zbylým sýrem. Vložila jsem do předehřáté trouby a pekla 40 minut, dokud sýr nezezlátnul.
Makronutrienty
21%
46%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 424 kJ | 1 694 kJ |
Kalorická hodnota | 101 kcal | 405 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
3,83 g
1,21 g |
15,3 g
4,82 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,383 SVJ | 1,53 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
6,1 g
2,96 g |
24,4 g
11,8 g |
Bílkoviny | 8,38 g | 33,5 g |
Sůl | 1,18 g | 4,71 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů