Květákový koláč sklízí úspěchy u kohokoliv, kdo ochutnal.
Tip: Pokud chcete mít jistotu a trohu rezervu při tvarování těsta do formy, udělejte si ho trochu víc. Mělo by pohodlně stačit 250g mouky, 125g másla a 50ml vody.
- 3h
- 12 porcí
- náročné
Potřebné suroviny
Náplň | |
---|---|
500 g |
500 g |
400 g |
400 g |
5 kusů |
5 kusů |
400 g |
400 g |
3 lžíce |
3 lžíce |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
Těsto | |
hladká mouka pšeničná celozrnná 200 g |
200 g |
100 g |
100 g |
40 ml |
40 ml |
1 špetka |
1 špetka |
Postup přípravy
-
1. Mouku prosyjte, přidejte sůl a promíchejte.
2. Přidejte na malé kostičky nakrájené studené máslo. Ideálně v robotu vytvořte jemnou drobenku. Můžete použít ruce, ale pracujte rychle a namočte si je nejprve ve studené vodě, aby nedocházelo k přílišnému rozpouštění másla.
3. Přidejte studenou vodu. Těsto co nejrychleji spojte a vytvarujte so kompaktního plohého disku. Pokud bude potřeba, přidejte trochu vody.
4. Zabalte těsto do potravinářské fólie a nechte alespoň hodinu odpočívat v lednici.
-
1. Květák uvařte na skus, nechte vychladnout a poté nakrájejte na malé kousky.
2. Přidejte nahrubo nastrouhaný sýr (zde byl použit ementál, ale experimentování se meze nekladou, všechny tvrdé sýry budou chutnat dobře), smetanu, vejce, petržel a koření. Důkladně promíchejte.
3. Troubu predehřejte na 180°C. Pečící formu na koláč (průměr cca 28cm) vymažte máslem. Poté na pomoučeném válu vyválejte z těsta rovnoměrně velkou placku tak, aby zakryla celou formu. Těsto bude z lednice tuhé, nechte jej chvilku povolit, ale ne příliš dlouho. Vyložte formu těstem, okraje ořízněte a opravte případné trhliny či nedostatky. Vidličkou udělejte do dna dírky.
4. Ustřihněte z pečícího papíru kus o průměru zhruba o trochu větší, než je forma. Zmuchlejte ho a znovu rozložte. Takto poddajný papír rozprostrěte na těsto ve formě a vysypte na něj asi kilo nějakých luštěnin (jako závaží, lze je použít na pečení kolačů opakovaně).
5. Dejte péct na 15-20 minut. Poté vyjměte, vyndejte papír s lušťěninami a naplňte koláč květákovo-sýrovou náplní po okraj. Dejte znovu péct asi na hodinu, dokud se náplň nevyboulí a nechytne na většině plochy zlatohnědou barvu.
6. Nechte vychladnout, dokud koláč opět trochu neslehne.
7. Chutná výborně jak za studena, tak za tepla. Lze jej ohřát pod grilem či v mikrovlnce.
Makronutrienty
26%
25%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 093 kJ | 1 744 kJ |
Kalorická hodnota | 261 kcal | 417 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
11 g
1,32 g |
17,5 g
2,11 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,1 SVJ | 1,75 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
20,2 g
9,56 g |
32,2 g
15,2 g |
Bílkoviny | 10,4 g | 16,6 g |
Sůl | 0,578 g | 0,922 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů