Květákový koláč se sýrem

Květákový koláč se sýrem

Květákový koláč sklízí úspěchy u kohokoliv, kdo ochutnal.

Tip: Pokud chcete mít jistotu a trohu rezervu při tvarování těsta do formy, udělejte si ho trochu víc. Mělo by pohodlně stačit 250g mouky, 125g másla a 50ml vody.

Postup přípravy

  1. 1. Mouku prosyjte, přidejte sůl a promíchejte.

    2. Přidejte na malé kostičky nakrájené studené máslo. Ideálně v robotu vytvořte jemnou drobenku. Můžete použít ruce, ale pracujte rychle a namočte si je nejprve ve studené vodě, aby nedocházelo k přílišnému rozpouštění másla.

    3. Přidejte studenou vodu. Těsto co nejrychleji spojte a vytvarujte so kompaktního plohého disku. Pokud bude potřeba, přidejte trochu vody.

    4. Zabalte těsto do potravinářské fólie a nechte alespoň hodinu odpočívat v lednici.

  2. 1. Květák uvařte na skus, nechte vychladnout a poté nakrájejte na malé kousky.

    2. Přidejte nahrubo nastrouhaný sýr (zde byl použit ementál, ale experimentování se meze nekladou, všechny tvrdé sýry budou chutnat dobře), smetanu, vejce, petržel a koření. Důkladně promíchejte.

    3. Troubu predehřejte na 180°C. Pečící formu na koláč (průměr cca 28cm) vymažte máslem. Poté na pomoučeném válu vyválejte z těsta rovnoměrně velkou placku tak, aby zakryla celou formu. Těsto bude z lednice tuhé, nechte jej chvilku povolit, ale ne příliš dlouho. Vyložte formu těstem, okraje ořízněte a opravte případné trhliny či nedostatky. Vidličkou udělejte do dna dírky.

    4. Ustřihněte z pečícího papíru kus o průměru zhruba o trochu větší, než je forma. Zmuchlejte ho a znovu rozložte. Takto poddajný papír rozprostrěte na těsto ve formě a vysypte na něj asi kilo nějakých luštěnin (jako závaží, lze je použít na pečení kolačů opakovaně).

    5. Dejte péct na 15-20 minut. Poté vyjměte, vyndejte papír s lušťěninami a naplňte koláč květákovo-sýrovou náplní po okraj. Dejte znovu péct asi na hodinu, dokud se náplň nevyboulí a nechytne na většině plochy zlatohnědou barvu.

    6. Nechte vychladnout, dokud koláč opět trochu neslehne.

    7. Chutná výborně jak za studena, tak za tepla. Lze jej ohřát pod grilem či v mikrovlnce.

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte