Květákové vafle

Kateřina Gallinová

Základem tohoto receptu jsou, stejně jako u květákové „rýže“, najemno nasekané růžičky syrového květáku. To je z celého receptu nejdelší část přípravy, zbytek je už poměrně snadný. A nízkosacharidová snídaně, svačina, oběd nebo i večeře je na světě, vše v jednom – zelenina a bílkoviny, nic víc není potřeba. Do těsta můžete přidat i hrst na kostičky nakrájené uzené slaniny a/nebo hotové vafle posypat hrstí nahrubo nastrouhaného tvrdého sýra.

Květákové vafle

Suroviny pro 3 osoby

Čeho Kolik
květák 600 g
vejce slepičí střední, m 8 kusů
mandlová mouka 100 g
rozmarýn 2 lžičky
pepř černý mletý 0,5 lžičky
sůl 1 lžička
vepřové sádlo 1 lžička

Postup přípravy

  1. Na přípravu syrové květákové „rýže“ květák umyjte, okrájejte růžičky (stonky použijte třeba do polévky) a nasekejte je najemno, zhruba na velikost uvařených zrnek rýže, dobře to jde po částech v sekacím nástavci ponorného mixéru.

  2. Nasekaný květák smíchejte s mandlovou moukou, najemno nasekaným čerstvým rozmarýnem, pepřem a solí.

  3. Oddělte žloutky od bílků. Bílky vyšlehejte se špetku soli na pevný sníh. Žloutky vyšlehejte zvlášť do pěny a nalijte je na sníh. Navrch přisypejte květákovou směs a vše opatrně promíchejte, aby sníh klesnul co nejméně.

  4. Plotýnky dostatečně rozehřátého vaflovače zlehka potřete sádlem, do vaflovače přesuňte, podle velikosti vaflovače, zhruba naběračku těsta , zaklopte ho a vafle upečte. Pomocí kuchyňských kleští hotové vafle vyndejte a stejným způsobem udělejte vafle i ze zbylého těsta.

  5. Vafle podávejte teplé, podle chuti a zdravotních omezení samotné či posypané sýrem. Ale chutné jsou také samotné studené, dají se používat i místo pečiva.

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů