Květáková polévka sama o sobě je výborná záležitost. Tak sem ji zkusila trochu jinak.
- 1h:30m
- 6 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
700 g |
700 g |
1 kus |
1 kus |
1 kus |
1 kus |
200 ml |
200 ml |
2 kuličky |
2 kuličky |
6 kuliček |
6 kuliček |
2 listy |
2 listy |
4 špetky |
4 špetky |
2 špetky |
2 špetky |
2 lžíce |
2 lžíce |
Postup přípravy
-
Uzené kosti omyjeme a dáme vařit spolu s novým kořením, celým pepřem, bob.listem a solí. Vaříme cca 45 minut ( maso se odděluje od kosti) a sbíráme pěnu.
Mezitím si připravíme květák, který obereme na růžičky. Když jsou kosti uvařené, vyjmeme z vývaru a vývar slijeme do nádoby přes sítko, použijeme jej potom. ( Vývar, díky sítku zbavíme nečistot, koření).
Cibulku nakrájíme nadrobno a zpěníme v hrnci na ghí. Přidáme růžičky květáku, promícháme a zalijeme 1-1,5 litrem vývaru z kostí. ( Zbytek sem si schovala do mrazáku). Maso obereme a schováme na později.
Vaříme doměkka. Před rozmixováním jsem si pár kousků květáku odebrala později do polévky.
Polévku rozmixujeme, vrátíme zpět na plotnu, prohřejeme, přidáme smetanu, květák a maso. Případně dochutíme solí a pepřem.
Makronutrienty
23%
35%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 474 kJ | 1 435 kJ |
Kalorická hodnota | 113 kcal | 343 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
4,34 g
1,34 g |
13,1 g
4,04 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,434 SVJ | 1,31 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
8,03 g
4,43 g |
24,3 g
13,4 g |
Bílkoviny | 6,69 g | 20,3 g |
Sůl | 1,27 g | 3,83 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
- 13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů