Polévka je grunt jak se říká.V tomto případě postačí i jako hlavní jídlo. Je sytá a s kouskem LC pečiva pořádně zasytí.
- 1h
- 6 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
polévka | |
---|---|
1 kus |
1 kus |
2 kusy |
2 kusy |
3 kusy |
3 kusy |
2 lžíce |
2 lžíce |
100 g |
100 g |
1 špetka |
1 špetka |
1 špetka |
1 špetka |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
1 litr |
1 litr |
250 g |
250 g |
50 g |
50 g |
100 ml |
100 ml |
1 lžíce |
1 lžíce |
Postup přípravy
-
Nakrájíme si dvě šalotky na kostičky, zpěníme je na kokosovém oleji. Přidáme slaninu a pěkně orestujeme. Mezitím si nakrájíme 3 mrkve a květák. Přihodíme ke slanině a necháme chviličku dále restovat. Ochutíme solí, pepřem, lžičkou mletého kmínu, a pro barvu přidáme lžičku mleté kurkumy. Zalijeme zeleninovým vývarem nebo vodou a dusíme do měkka 20 - 30 minut. Mezitím si připravíme 250g Ricotty, smícháme s nastrouhaným parmazánem a rozředíme kokosovým mlékem. Vlijeme do polévky a chvilku povaříme.
Odendáme naběračkou část zeleniny do misky a pro krémovou konzistenci rozmixujeme tyčovým mixérem. Zeleninu vrátíme zpátky do hrnce a dochutíme kdo má rád muškátovým oříškem.
Při servírování posypeme pažitkou a hoblinkami parmazánu.
Makronutrienty
33%
25%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 332 kJ | 970 kJ |
Kalorická hodnota | 79,4 kcal | 232 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
4,47 g
1,78 g |
13 g
5,2 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,447 SVJ | 1,3 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
5,66 g
3,85 g |
16,5 g
11,3 g |
Bílkoviny | 3,43 g | 10 g |
Sůl | 0,429 g | 1,25 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů