Pečivo doma už moc nejíme, ale když dostaneme chuť na chléb udělám tento kváskový.
Dělala jsem jich už spoustu a zkoušela různé recepty a triky, které na internetu najdete.. Nakonec jsem si upravila jeden recept, který mi byl nejmilejší a to recept bez hnětení :). Je to méně pracné a výsledek je stejně tak dobrý.
Tip: Musíte počítat s tím, že těsto kyne 12 hodin. Já zadělávám na chleba většinou o víkendu v 10 hodin večer a druhý den v 10 ráno jej dodělám. Chléb ještě musí vystydnout, takže ho jíme až odpoledne. Dá se také chléb stihnout i během jednoho dne. Stačí jej zadělat ráno, než půjdete do práce či školy – př. v 7 ráno a v 7 večer téhož dne chléb dodělat.
- 10h:15m
- 14 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
hladká mouka špaldová celozrnná 200 g |
200 g |
300 g |
300 g |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
20 g |
20 g |
320 ml |
320 ml |
Postup přípravy
-
Postup na chléb je ve videonávodu
Makronutrienty
84%
14%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 853 kJ | 517 kJ |
Kalorická hodnota | 204 kcal | 124 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
44,6 g
2,09 g |
27 g
1,27 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 4,46 SVJ | 2,7 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
1,1 g
0,148 g |
0,669 g
0,09 g |
Bílkoviny | 7,32 g | 4,44 g |
Sůl | 0,737 g | 0,447 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů