Kvašené bílé zelí s mrkví a cibulí neboli pickles

Kateřina Gallinová

Kvašené bílé zelí s mrkví a cibulí neboli pickles

Mléčně kvašenou zeleninu je ideální jíst syrovou, aby zůstal zachován vysoký obsah vitamínu C a probiotických baktérií. Pokud ale nejste na hodně živé domácí fermenty zvyklí, začínejte s nimi pomalu, od trošky.

Postup přípravy

  1. Zelí zbavte vrchních poškozených a povadlých listů, mrkve oškrabejte a cibuli oloupejte. Zelí nakrájejte na jemné proužky nebo nakrouhejte, mrkve i cibuli nastrouhejte nahrubo.

  2. Zeleninu přesuňte do zchladlé, předem horkou vodou vysterilizované, velké zavařovací sklenice.

  3. Ve vodě rozmíchejte sůl a slaný roztok nalijte do sklenice k zelenině a koření. Vše by mělo být potopené a tekutina sahat až těsně pod hrdlo.

  4. Zavřete sklenici, ale víčko úplně nedotahujte, aby mohly unikat při kvašení vznikající plyny. Sklenici podložte hlubší miskou (nějaká tekutina přeteče - tu pak vylijte) a uložte na tmavé místo s pokojovou teplotou. Pickles nechejte týden až dva fermentovat, až budou zelenina i nálev dostatečně kyselé.

  5. Dotáhnete víčko sklenice a hotové kvašené zelí s mrkví a cibulí uložte do ledničky, vydrží tam dlouhou řadu týdnů. Postupně odebírejte a konzumujte kvašenou zeleninu i nálev. Dbejte ale na čistotu a na to, aby zelenina zůstávala stále ponořená.

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte