Kvašená červená řepa s jablky
Fermentovat můžete nejen zeleninu, ale i ovoce či jejich kombinaci. Kvašením se obsah sacharidů sníží, navíc se jedí malé porce, takže tohoto fermentu se nemusejí bát ani diabetici.
- 1h
- 10 porcí
- středně obtížné
- Evropská
- Kvašení a nakládání
- Lchf, low carb
- Paleo
- Primal
- Přílohy
- Rostlinný původ
- Vaříme ze základu
- Vegetariánské recepty
- Whole30
Suroviny pro 10 osob
Čeho | Kolik |
---|---|
červená řepa | 500 g |
jablka | 250 g |
cibule | 0,5 svazku |
sůl | 15 g |
kysané bílé zelí | 5 g |
Postup přípravy
-
Červenou řepu, cibuli a jablka oloupejte, jablka zbavte i jádřinců. Poté vše nastrouhejte nahrubo a zvažte.
-
Nastrouhanou zeleninu a ovoce promněte s odváženým množstvím soli, až pustí dostatek šťávy. Vše napěchujte do zchladlé, předem horkou vodou vysterilizované, zavařovací sklenice. Vše by mělo být potopené a tekutina sahat až těsně pod hrdlo. Navrch nalijte šťávu z kysaného zelí, není úplně nezbytně nutná, ale urychlí start fermentace a zabrání vzniku křísu (bílého povlaku přemnožených kvasinek, které kazí vzhled i chuť fermentů).
-
Zavřete sklenici, ale víčko úplně nedotahujte, aby mohly unikat při kvašení vznikající plyny. Sklenici podložte hlubší miskou (nějaká tekutina přeteče - tu pak vylijte) a uložte na tmavé místo s pokojovou teplotou. Nechejte přibližně týden fermentovat, až budou řepa s cibulí a jablky dostatečně kyselé.
-
Dotáhnete víčko sklenice a hotový ferment uložte do ledničky, vydrží tam dlouhou řadu týdnů. Postupně odebírejte a konzumujte. Dbejte ale na čistotu a na to, aby řepa s cibulí a jablky zůstávala stále ponořená.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů