Fermentovat můžete nejen zeleninu, ale i ovoce či jejich kombinaci. Kvašením se obsah sacharidů sníží, navíc se jedí malé porce, takže tohoto fermentu se nemusejí bát ani diabetici.
- 1h
- 10 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
500 g |
500 g |
250 g |
250 g |
0,5 svazku |
0,5 svazku |
Vhodnější je sůl nerafinovaná - mořská nebo himalájská. Na každých 100 g očištěné zeleniny a ovoce počítejte 1,5 až 2 g soli. 15 g |
15 g |
Je potřeba pouze 1 lžičku slité šťávy - jako startér kvašení. Je ale nutné, aby kysané zelí bylo živé, tedy nepasterizované a bez konzervantů. 5 g |
5 g |
Postup přípravy
-
Červenou řepu, cibuli a jablka oloupejte, jablka zbavte i jádřinců. Poté vše nastrouhejte nahrubo a zvažte.
-
Nastrouhanou zeleninu a ovoce promněte s odváženým množstvím soli, až pustí dostatek šťávy. Vše napěchujte do zchladlé, předem horkou vodou vysterilizované, zavařovací sklenice. Vše by mělo být potopené a tekutina sahat až těsně pod hrdlo. Navrch nalijte šťávu z kysaného zelí, není úplně nezbytně nutná, ale urychlí start fermentace a zabrání vzniku křísu (bílého povlaku přemnožených kvasinek, které kazí vzhled i chuť fermentů).
-
Zavřete sklenici, ale víčko úplně nedotahujte, aby mohly unikat při kvašení vznikající plyny. Sklenici podložte hlubší miskou (nějaká tekutina přeteče - tu pak vylijte) a uložte na tmavé místo s pokojovou teplotou. Nechejte přibližně týden fermentovat, až budou řepa s cibulí a jablky dostatečně kyselé.
-
Dotáhnete víčko sklenice a hotový ferment uložte do ledničky, vydrží tam dlouhou řadu týdnů. Postupně odebírejte a konzumujte. Dbejte ale na čistotu a na to, aby řepa s cibulí a jablky zůstávala stále ponořená.
Makronutrienty
88%
10%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 173 kJ | 154 kJ |
Kalorická hodnota | 41,5 kcal | 36,9 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
10,2 g
4,89 g |
9,09 g
4,35 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,02 SVJ | 0,909 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
0,204 g
0,028 g |
0,182 g
0,025 g |
Bílkoviny | 1,2 g | 1,07 g |
Sůl | 1,88 g | 1,67 g |
Alergeny
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů