Kvašená červená řepa s jablky

Kateřina Gallinová

Kvašená červená řepa s jablky

Fermentovat můžete nejen zeleninu, ale i ovoce či jejich kombinaci. Kvašením se obsah sacharidů sníží, navíc se jedí malé porce, takže tohoto fermentu se nemusejí bát ani diabetici.

Postup přípravy

  1. Červenou řepu, cibuli a jablka oloupejte, jablka zbavte i jádřinců. Poté vše nastrouhejte nahrubo a zvažte.

  2. Nastrouhanou zeleninu a ovoce promněte s odváženým množstvím soli, až pustí dostatek šťávy. Vše napěchujte do zchladlé, předem horkou vodou vysterilizované, zavařovací sklenice. Vše by mělo být potopené a tekutina sahat až těsně pod hrdlo. Navrch nalijte šťávu z kysaného zelí, není úplně nezbytně nutná, ale urychlí start fermentace a zabrání vzniku křísu (bílého povlaku přemnožených kvasinek, které kazí vzhled i chuť fermentů).

  3. Zavřete sklenici, ale víčko úplně nedotahujte, aby mohly unikat při kvašení vznikající plyny. Sklenici podložte hlubší miskou (nějaká tekutina přeteče - tu pak vylijte) a uložte na tmavé místo s pokojovou teplotou. Nechejte přibližně týden fermentovat, až budou řepa s cibulí a jablky dostatečně kyselé.

  4. Dotáhnete víčko sklenice a hotový ferment uložte do ledničky, vydrží tam dlouhou řadu týdnů. Postupně odebírejte a konzumujte. Dbejte ale na čistotu a na to, aby řepa s cibulí a jablky zůstávala stále ponořená.

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte