KUŘECÍ ŠPÍZ S BRAMBOROVO-HRÁŠKOVÝM PYRÉ
Prý je to zábava, když to "nejni jenom obyčejně placatý", vyjádřil se Kuba o dnešním obědě...
- 45m
- 6 porcí
- středně obtížné
Suroviny pro 6 osob
Čeho | Kolik |
---|---|
kuřecí stehenní řízek | 1 000 g |
slanina anglická | 150 g |
kořenicí směs grilovací koření | 1 lžíce |
česnek sušený / granulovaný | 1 lžička |
rozmarýn sušený | 3 g |
olej řepkový | 2 lžíce |
brambory konzumní pozdní | 1 kg |
hrášek mražený | 500 g |
máslo čerstvé | 50 g |
sůl | 1 lžička |
česnek sušený / granulovaný | 1 lžička |
Postup přípravy
-
Maso naložíme do směsi koření, soli a oleje a necháme alespoň přes noc proležet. Poté napichujeme na předem ve vodě namočené špejle nebo grilovací jehly střídavě kousky masa a slaniny. Můžeme proložit klínky cibule nebo papriky.
-
Hotové špízy vložíme do pekáčku, zakápneme olejem, mírně podlijeme vodou či vývarem, zakryjeme poklicí a pečeme asi 30 minut na 180 stupňů. Pak pekáč odkryjeme a za občasného přelití výpekem dopékáme do barvy.
-
Hrášek uvaříme doměkka v osolené vodě a scedíme, část vývaru si ponecháme stranou na zředění. Část hrášku si vždy odeberu stranou a vmíchám až do hotového pyré, hezky to pak na talíři vypadá. Zbytek projedeme v hrnci tyčovým mixerem a zakryjeme pokličkou, aby nám zbytečně nevychladl.
-
Brambory oloupeme a nakrájíme na menší kousky, zalijeme vodou (já zalévám již horkou), přidáme sůl a klasicky uvaříme doměkka. Scedíme a mačkadlem pěkně rozmačkáme, přidáme hráškové pyré a máslo, důkladně promícháme, případně zředíme vývarem na požadovanou konzistenci, dochutíme sušeným česnekem a nakonec vsypeme odložený uvařený hrášek a jen lehce promícháme.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů