Kuřecí prsa na medu s bulgurem, mandlemi a brusinkami
Patřím k těm, kdo milují maso doplněno sladkou chutí. V tomto receptu jsme těch "sladkostí" použila docela hodně, přesto je výsledek naprosto báječný. Vše se dokonale snoubí a závěrečný pomeranč vše jen skvěle podtrhne. Neváhejte, není na tom nic těžkého.
- 30m
- 1 porce
- středně obtížné
Suroviny pro 1 osobu
Čeho | Kolik |
---|---|
kuřecí prsa | 150 g |
sůl | 1 špetka |
paprika sladká mletá | 1 špetka |
kakaové máslo | 1 lžička |
med včelí | 1 lžíce |
skořice mletá | 1 špetka |
bulgur | 60 g |
brusinky sušené | 15 g |
mandle | 10 g |
sůl | 1 lžička |
kakaové máslo | 1 lžička |
kokosové mléko | 10 ml |
pomeranč | 1 plátek |
Postup přípravy
-
Kuřecí prsa omyjte, osušte a zbavte všeho, co na nich nechcete. Poté je rozřežte zešikma na menší plátky, které osolte a posypte parikou.
-
V pánvi rozehřejte trochu kakaového másla (kdo nemá, může klidně použít olej) a zprudka na něm prsa z obou stran orestujte. Pak přidejte lžíci medu (doporučuji nejprve méně, abyste šťávu neměli příliš sladkou, med se dá kdykoli přidat) a podlijte trochou vody. Přihoďte špetku mleté skořice. Maso nechte podusit pod poklicí doměkka. Občas otočte, aby se šťáva dostala na každý kousek.
-
Mezitím si uvařte bulgur dle tradičního postupu (poměr 1:2 bulgur/voda). Mandle a brusinky nahrubo pokrájejte a vhoďte do hrnce na rozehřáté kakaové máslo. Nechejte mírně opražit, ale občas promíchejte.
-
Nakonec k mandlím a brusinkám přisypte uvařený bulgur, promíchejte a přidejte lžičku kokosového mléka (kdo ho má rád, může si dle chuti dopřát i víc). Osolte do požadované chuti.
-
Obě dobroty přendejte na talíř, maso přelijte medovou šťávou (máte-li čas, nechte chvíli zredukovat a šťáva bude hustší). Jako chuťově vhodnou ozdobu doporučuji kolečko pomeranče.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů