Kuřecí prsa na medu s bulgurem, mandlemi a brusinkami
Účastní se soutěže: Osvědčené kuchařské trumfy
Patřím k těm, kdo milují maso doplněno sladkou chutí. V tomto receptu jsme těch "sladkostí" použila docela hodně, přesto je výsledek naprosto báječný. Vše se dokonale snoubí a závěrečný pomeranč vše jen skvěle podtrhne. Neváhejte, není na tom nic těžkého.
- 30m
- 1 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Maso | |
---|---|
150 g |
150 g |
1 špetka |
1 špetka |
1 špetka |
1 špetka |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 špetka |
1 špetka |
Příloha | |
60 g |
60 g |
15 g |
15 g |
10 g |
10 g |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
10 ml |
10 ml |
Na ozdobu | |
1 plátek |
1 plátek |
Postup přípravy
-
Kuřecí prsa omyjte, osušte a zbavte všeho, co na nich nechcete. Poté je rozřežte zešikma na menší plátky, které osolte a posypte parikou.
-
V pánvi rozehřejte trochu kakaového másla (kdo nemá, může klidně použít olej) a zprudka na něm prsa z obou stran orestujte.
Pak přidejte lžíci medu (doporučuji nejprve méně, abyste šťávu neměli příliš sladkou, med se dá kdykoli přidat) a podlijte trochou vody. Přihoďte špetku mleté skořice.
Maso nechte podusit pod poklicí doměkka. Občas otočte, aby se šťáva dostala na každý kousek.
-
Mezitím si uvařte bulgur dle tradičního postupu (poměr 1:2 bulgur/voda).
Mandle a brusinky nahrubo pokrájejte a vhoďte do hrnce na rozehřáté kakaové máslo. Nechejte mírně opražit, ale občas promíchejte.
-
Nakonec k mandlím a brusinkám přisypte uvařený bulgur, promíchejte a přidejte lžičku kokosového mléka (kdo ho má rád, může si dle chuti dopřát i víc). Osolte do požadované chuti.
-
Obě dobroty přendejte na talíř, maso přelijte medovou šťávou (máte-li čas, nechte chvíli zredukovat a šťáva bude hustší). Jako chuťově vhodnou ozdobu doporučuji kolečko pomeranče.
Makronutrienty
54%
31%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 928 kJ | 2 700 kJ |
Kalorická hodnota | 222 kcal | 645 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
25,8 g
4,39 g |
74,9 g
12,8 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 2,58 SVJ | 7,49 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
7,11 g
2,9 g |
20,7 g
8,43 g |
Bílkoviny | 15 g | 43,7 g |
Sůl | 2,57 g | 7,48 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů