- 20m
- 1 porce
- jednoduché
Potřebné suroviny
200 g |
200 g |
1 kus |
1 kus |
5 g |
5 g |
15 g |
15 g |
1 špetka |
1 špetka |
1 špetka |
1 špetka |
Květáková rýže 150 g |
150 g |
10 g |
10 g |
Postup přípravy
-
Játra dobře očistíme, nakrájíme na větší kousky a opepříme. Na pánvi rozehřejeme ghí a necháme na něm chvíli opražit na kostičky nakrájenou slaninu, po té přidáme i nadrobno nakrájenou cibuli a restujeme dozlatova. Poté přidáme kmín, společně chvíli restujeme, aby se rozvoněl a pak přidáme játra.
Když jsou játra orestovaná ze všech stran přidáme trochu vody (nebo pokud máme vývar, tak ten) a dusíme pod pokličkou doměkka (cca 10 minut). Nakonec vmícháme sůl, majoránku a vypneme plotnu. Jako poslední vmícháme máslo, které omáčku trochu zahustí.
Jako přílohu jsem zvolila mraženou květákovou rýži, kterou jsem jen rozmrazila na pánvi s trochou vody a posypala petrželkou.
Játra můžeme také obalit ve trošce hladké mouky (na 200 g stačí cca 5 g mouky) - omáčka se pak také zahustí. Pozor ale, aby mouka nezvýšila glykémie!
Makronutrienty
17%
46%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 526 kJ | 1 527 kJ |
Kalorická hodnota | 126 kcal | 365 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
3,84 g
0,715 g |
11,2 g
2,08 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,384 SVJ | 1,12 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
8,02 g
3,77 g |
23,3 g
10,9 g |
Bílkoviny | 10,3 g | 29,8 g |
Sůl | 0,085 g | 0,247 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů