Kuře na víně s kořenovou zeleninou

Jogínka

Když už mně nenapadá, co uvařit, zkusím tento jednoduchý a osvědčený recept.

Kuře na víně s kořenovou zeleninou

Suroviny pro 4 osoby

Čeho Kolik
kuře celé 1 300 g
mrkev 250 g
celer 200 g
vepřové sádlo 40 g
slanina anglická 40 g
cibule 1 kus
česnek 2 stroužky
bobkový list celý sušený 3 listy
nové koření 4 zrnka
pepř černý mletý 1 špetka
sůl 1 lžička
pepř černý celý 10 zrnek
víno červené jakostní 200 ml
tymián 1 lžička

Postup přípravy

  1. Kuře omyjeme a rozporcujeme.

  2. V kastrolu rozehřejeme sádlo, osmahneme nakrájenou slaninu. Přidáme nakrájenou cibuli, osmahneme do růžova, přidáme nakrájenou kořenovou zeleninu, koření a osmahneme dozlatova.

  3. Zeleninu zalijeme vínem a dusíme bez pokličky tak dlouho, až se víno téměř vypaří.

  4. K zelenině následně přidáme naporcované kuře, porce kuřete položíme na zeleninu kůží nahoru, podlijeme trochu vodou - lépe vývarem a kuře dusíme pod pokličkou v troubě cca 40min při teplotě cca 200C, poté teplotu snížíme na 180 C a pečeme dalších 30min.

  5. Pokud je kuře již pěkně měkké, můžeme teplotu zvýšit na 200C, polici odkrýt a nechat kůrčičku kuřete zčervenat. Případně na chvilku zapneme na gril, kůžička bude krásně křupavá.

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů