Kuře na víně s kořenovou zeleninou
Když už mně nenapadá, co uvařit, zkusím tento jednoduchý a osvědčený recept.
- 1h:30m
- 4 porce
- středně obtížné
- Evropská
- Lchf, low carb
- Obědy a večeře
- Oslava
- Paleo
- Pečení
- Primal
- Slavnostní tabule
- Vaříme ze základu
Suroviny pro 4 osoby
Čeho | Kolik |
---|---|
kuře celé | 1 300 g |
mrkev | 250 g |
celer | 200 g |
vepřové sádlo | 40 g |
slanina anglická | 40 g |
cibule | 1 kus |
česnek | 2 stroužky |
bobkový list celý sušený | 3 listy |
nové koření | 4 zrnka |
pepř černý mletý | 1 špetka |
sůl | 1 lžička |
pepř černý celý | 10 zrnek |
víno červené jakostní | 200 ml |
tymián | 1 lžička |
Postup přípravy
-
Kuře omyjeme a rozporcujeme.
-
V kastrolu rozehřejeme sádlo, osmahneme nakrájenou slaninu. Přidáme nakrájenou cibuli, osmahneme do růžova, přidáme nakrájenou kořenovou zeleninu, koření a osmahneme dozlatova.
-
Zeleninu zalijeme vínem a dusíme bez pokličky tak dlouho, až se víno téměř vypaří.
-
K zelenině následně přidáme naporcované kuře, porce kuřete položíme na zeleninu kůží nahoru, podlijeme trochu vodou - lépe vývarem a kuře dusíme pod pokličkou v troubě cca 40min při teplotě cca 200C, poté teplotu snížíme na 180 C a pečeme dalších 30min.
-
Pokud je kuře již pěkně měkké, můžeme teplotu zvýšit na 200C, polici odkrýt a nechat kůrčičku kuřete zčervenat. Případně na chvilku zapneme na gril, kůžička bude krásně křupavá.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
- 13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů