Když už mně nenapadá, co uvařit, zkusím tento jednoduchý a osvědčený recept.
- 1h:30m
- 4 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
1 300 g |
1 300 g |
250 g |
250 g |
200 g |
200 g |
40 g |
40 g |
40 g |
40 g |
1 kus |
1 kus |
2 stroužky |
2 stroužky |
3 listy |
3 listy |
4 zrnka |
4 zrnka |
1 špetka |
1 špetka |
1 lžička |
1 lžička |
10 zrnek |
10 zrnek |
200 ml |
200 ml |
1 lžička |
1 lžička |
Postup přípravy
-
Kuře omyjeme a rozporcujeme.
-
V kastrolu rozehřejeme sádlo, osmahneme nakrájenou slaninu. Přidáme nakrájenou cibuli, osmahneme do růžova, přidáme nakrájenou kořenovou zeleninu, koření a osmahneme dozlatova.
-
Zeleninu zalijeme vínem a dusíme bez pokličky tak dlouho, až se víno téměř vypaří.
-
K zelenině následně přidáme naporcované kuře, porce kuřete položíme na zeleninu kůží nahoru, podlijeme trochu vodou - lépe vývarem a kuře dusíme pod pokličkou v troubě cca 40min při teplotě cca 200C, poté teplotu snížíme na 180 C a pečeme dalších 30min.
-
Pokud je kuře již pěkně měkké, můžeme teplotu zvýšit na 200C, polici odkrýt a nechat kůrčičku kuřete zčervenat. Případně na chvilku zapneme na gril, kůžička bude krásně křupavá.
Makronutrienty
13%
58%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 540 kJ | 2 760 kJ |
Kalorická hodnota | 129 kcal | 660 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
3,05 g
0,915 g |
15,6 g
4,68 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,305 SVJ | 1,56 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
6,67 g
2,46 g |
34,1 g
12,6 g |
Bílkoviny | 13,6 g | 69,6 g |
Sůl | 0,546 g | 2,79 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
- 13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů