Kuře na paprice - LC

Laduš

Kuře na paprice - LC

Tento pokrm má původ v Maďarsku (Uhrách) pod názvem „paprikás csirke“. V českém překladu „kuřecí paprikáš". V 19. století se stal oblíbeným jídlem v celém Rakouském císařství, německy „Paprikahendl“, dostal se tím i do českých zemí, kde je populárním dodnes. Všeobecně je nyní tento pokrm brán i jako český.

Česká receptura se většinou ale od originálu liší. V Maďarsku se používají i čerstvé papriky a rajčata, kdežto u nás připravujeme kuře na paprice pouze s cibulí a mletou sladkou paprikou a omáčku pak zahušťujeme smetanou s moukou.

Vyzkoušejte tuto nízkosacharidovou variantu, která právě moukou zahuštěna není. Věřte, že si velmi pochutnáte. :)

Postup přípravy

  1. Maso jsem nakrájela na větší kousky, osolila, opepřila a zprudka jsem jej orestovala na pánvi na oleji.

    Cibuli jsem nakrájela nadrobno. Ve větším kastrole jsem cibuli zpěnila na másle s olejem (ne moc dohněda, aby omáčka nebyla moc tmavá, stačí jen tak zesklovatět dozlatova), poté jsem přidala papriku a krátce osmahla. Do kastrolu jsem vložila maso i s výpekem a zalila třičtvrtě litrem vody. Nepoužívám vývar, protože pak je omáčka moc silná. Osobně ji mám ráda jemnou, takovou lahůdkovou. Podusila jsem asi 20 minut.

    Potom jsem maso vytáhla ven a cibulový základ jsem tyčákem promixovala do hladké omáčky. Kastrol jsem dala opět na sporák, přidala jsem smetanu a ještě dochutila solí a pepřem a nechala omáčku povařit. Když byla omáčka hotová, maso jsem vrátila do kastrolu, aby se prohřálo.

    Po odstavení z ohně jsem přimíchala citrónovou šťávu.

  2. Knedlík 1 porce: v misce jsem důkladně smíchala 60 g polotučného tvarohu, špetku soli a jedno vejce. Přidala jsem mrkev nastrouhanou najemno a nadrobno nakrájenou pažitku. Dále 2 lžíce bramborové vlákniny, asi třetinu lžičky prášku do pečiva a 2 lžíce plnotučného mléka. Směs jsem dobře promíchala a nalila do většího, máslem vymazaného hrnku. Je lepší, když je směs řidší, ne příliš hustá. Pak jsou knedlíky nadýchanější. Dala jsem vlnit do mikrovlnky na 3 minuty.

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte