Tento pokrm má původ v Maďarsku (Uhrách) pod názvem „paprikás csirke“. V českém překladu „kuřecí paprikáš". V 19. století se stal oblíbeným jídlem v celém Rakouském císařství, německy „Paprikahendl“, dostal se tím i do českých zemí, kde je populárním dodnes. Všeobecně je nyní tento pokrm brán i jako český.
Česká receptura se většinou ale od originálu liší. V Maďarsku se používají i čerstvé papriky a rajčata, kdežto u nás připravujeme kuře na paprice pouze s cibulí a mletou sladkou paprikou a omáčku pak zahušťujeme smetanou s moukou.
Vyzkoušejte tuto nízkosacharidovou variantu, která právě moukou zahuštěna není. Věřte, že si velmi pochutnáte. :)
- 40m
- 5 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Kuře na paprice | |
---|---|
osobně raději používám maso bez kosti a to proto, že maso nerada obírám, když je zapatlané od omáčky :D 900 g |
900 g |
Nebojte se toho množství. Díky tomu se pak omáčka krásně zahustí i bez mouky. 4 kusy |
4 kusy |
3 lžíce |
3 lžíce |
2 lžíce |
2 lžíce |
2 lžičky |
2 lžičky |
1 lžička |
1 lžička |
používám lahůdkovou 1,5 lžic |
1,5 lžic |
používám krémovou smetanu do omáček 200 g |
200 g |
3 lžičky |
3 lžičky |
Postup přípravy
-
Maso jsem nakrájela na větší kousky, osolila, opepřila a zprudka jsem jej orestovala na pánvi na oleji.
Cibuli jsem nakrájela nadrobno. Ve větším kastrole jsem cibuli zpěnila na másle s olejem (ne moc dohněda, aby omáčka nebyla moc tmavá, stačí jen tak zesklovatět dozlatova), poté jsem přidala papriku a krátce osmahla. Do kastrolu jsem vložila maso i s výpekem a zalila třičtvrtě litrem vody. Nepoužívám vývar, protože pak je omáčka moc silná. Osobně ji mám ráda jemnou, takovou lahůdkovou. Podusila jsem asi 20 minut.
Potom jsem maso vytáhla ven a cibulový základ jsem tyčákem promixovala do hladké omáčky. Kastrol jsem dala opět na sporák, přidala jsem smetanu a ještě dochutila solí a pepřem a nechala omáčku povařit. Když byla omáčka hotová, maso jsem vrátila do kastrolu, aby se prohřálo.
Po odstavení z ohně jsem přimíchala citrónovou šťávu.
-
Knedlík 1 porce: v misce jsem důkladně smíchala 60 g polotučného tvarohu, špetku soli a jedno vejce. Přidala jsem mrkev nastrouhanou najemno a nadrobno nakrájenou pažitku. Dále 2 lžíce bramborové vlákniny, asi třetinu lžičky prášku do pečiva a 2 lžíce plnotučného mléka. Směs jsem dobře promíchala a nalila do většího, máslem vymazaného hrnku. Je lepší, když je směs řidší, ne příliš hustá. Pak jsou knedlíky nadýchanější. Dala jsem vlnit do mikrovlnky na 3 minuty.
Makronutrienty
11%
49%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 623 kJ | 1 866 kJ |
Kalorická hodnota | 149 kcal | 446 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
2,84 g
1,29 g |
8,5 g
3,87 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,284 SVJ | 0,85 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
9,85 g
4,13 g |
29,5 g
12,4 g |
Bílkoviny | 12,2 g | 36,6 g |
Sůl | 0,895 g | 2,68 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů