Kuře na paprice - LC
Tento pokrm má původ v Maďarsku (Uhrách) pod názvem „paprikás csirke“. V českém překladu „kuřecí paprikáš". V 19. století se stal oblíbeným jídlem v celém Rakouském císařství, německy „Paprikahendl“, dostal se tím i do českých zemí, kde je populárním dodnes. Všeobecně je nyní tento pokrm brán i jako český. Česká receptura se většinou ale od originálu liší. V Maďarsku se používají i čerstvé papriky a rajčata, kdežto u nás připravujeme kuře na paprice pouze s cibulí a mletou sladkou paprikou a omáčku pak zahušťujeme smetanou s moukou. Vyzkoušejte tuto nízkosacharidovou variantu, která právě moukou zahuštěna není. Věřte, že si velmi pochutnáte. :)
- 40m
- 5 porcí
- středně obtížné
- Dušení
- Evropská
- Historické
- Jíme venku
- Lchf, low carb
- Obědy a večeře
- Orestování
- Primal
- Přílohy
- Recepty po babičce
- Záchranářské recepty
Suroviny pro 5 osob
Čeho | Kolik |
---|---|
kuřecí stehenní řízek | 900 g |
cibule | 4 kusy |
olivový olej z pokrutin | 3 lžíce |
máslo čerstvé | 2 lžíce |
sůl | 2 lžičky |
pepř černý mletý | 1 lžička |
paprika sladká mletá | 1,5 lžic |
smetana ke šlehání, šlehačka | 200 g |
citronová šťáva, čerstvá | 3 lžičky |
Postup přípravy
-
Maso jsem nakrájela na větší kousky, osolila, opepřila a zprudka jsem jej orestovala na pánvi na oleji. Cibuli jsem nakrájela nadrobno. Ve větším kastrole jsem cibuli zpěnila na másle s olejem (ne moc dohněda, aby omáčka nebyla moc tmavá, stačí jen tak zesklovatět dozlatova), poté jsem přidala papriku a krátce osmahla. Do kastrolu jsem vložila maso i s výpekem a zalila třičtvrtě litrem vody. Nepoužívám vývar, protože pak je omáčka moc silná. Osobně ji mám ráda jemnou, takovou lahůdkovou. Podusila jsem asi 20 minut. Potom jsem maso vytáhla ven a cibulový základ jsem tyčákem promixovala do hladké omáčky. Kastrol jsem dala opět na sporák, přidala jsem smetanu a ještě dochutila solí a pepřem a nechala omáčku povařit. Když byla omáčka hotová, maso jsem vrátila do kastrolu, aby se prohřálo. Po odstavení z ohně jsem přimíchala citrónovou šťávu.
-
Knedlík 1 porce: v misce jsem důkladně smíchala 60 g polotučného tvarohu, špetku soli a jedno vejce. Přidala jsem mrkev nastrouhanou najemno a nadrobno nakrájenou pažitku. Dále 2 lžíce bramborové vlákniny, asi třetinu lžičky prášku do pečiva a 2 lžíce plnotučného mléka. Směs jsem dobře promíchala a nalila do většího, máslem vymazaného hrnku. Je lepší, když je směs řidší, ne příliš hustá. Pak jsou knedlíky nadýchanější. Dala jsem vlnit do mikrovlnky na 3 minuty.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů