KUŘE MAKHANI / BUTTER CHICKEN / MURG MAKHANI
Maso používám spíše krůtí, kuřecí v běžné síti je, myslím, nevalné, ale to je můj osobní problém... Vám rozhodně nic nebrání ho použít, radši ale použijte kuřecí stehenní řízky, z těch nebudete mít přesušené chlupaté puky, maso se totiž griluje a ještě pak vaří v omáčce. A taky vám nic nebrání, abyste použili maso s kostí (bez kůže), tím pádem zůstane šťavnaté a kosti ještě navíc dají něco chuti omáčce. Tak pojďme na to...
- 3h
- 5 porcí
- náročné
Suroviny pro 5 osob
Čeho | Kolik |
---|---|
kuřecí stehenní řízek | 1 kg |
bílý jogurt | 200 g |
citronová šťáva, čerstvá | 0,5 hrnku |
kurkuma mletá | 2 lžičky |
kořenicí směs garam masala | 2 lžičky |
chilli sušené mleté | 1 lžička |
římský kmín mletý, cumin | 1,5 lžiček |
paprika sladká mletá | 2 lžičky |
pískavice mletá, řecké seno | 1 lžíce |
zázvor, čerstvý kořen | 1 lžíce |
česnek stroužky | 3 kusy |
cibule | 2 kusy |
zázvor, čerstvý kořen | 3 cm |
kardamom mletý | 1 lžička |
skořice celá | 1 kus |
bobkový list celý sušený | 2 kusy |
rajský protlak | 2 lžíce |
rajčata sterilovaná | 300 g |
vývar drůbeží domácí | 200 ml |
ořechy kešu | 150 g |
smetana ke šlehání, šlehačka | 200 g |
máslo | 60 g |
cukr krystal | 1 lžíce |
sůl | 1 lžička |
máslo přepuštěné, ghí | 1 lžíce |
rýže basmati | 200 g |
koriandr čerstvý nať | 1 hrst |
Postup přípravy
-
Nejprve si naložte maso. Nakrájejte ho na silnější špalíky.
-
Smíchejte všechno koření s citronovou šťávou a jogurtem a nechte marinovat alespoň dvě hodiny, nejlépe ale přes noc.
-
Vyndejte maso z marinády, pořádně oklepejte a pěkně zprudka ošlehněte pod grilem. Pěkně zprudka proto, aby se maso co nejméně vysušilo. A dost na to, aby maso mělo barvu a dodalo další chuť omáčce. Případné napečené cucky marinády pak seškrábejte do omáčky taky, nic nepřijde nazmar!
-
Na středně hrubo nakrájenou cibuli nechte zesklovatět na oleji, ghí nebo másle, stáhněte plamen na střední intenzitu, přidejte bobkový list, skořici, kardamom, zázvor a chvilinku opékejte, až se koření rozvoní.
-
Přidejte rajský protlak a nechte opékat, aby se vytratila syrová chuť. Přilijte rajčata z plechovky a zbytek jogurtové marinády.
-
Přidejte vývar a mleté kešu ořechy a přiveďte k varu. Dochuťte solí, cukrem, lístky pískavice. Vybalancujte chutě podle svého vkusu.
-
Nakrájejte maso na kousky o velikosti sousta, přidejte do omáčky a 10-15 minut povařte. Zalijte smetanou, nechte přejít varem ještě tak 5 minut vařte, odstavte z plotýnky a vmíchejte kostičky másla.
-
Uvařte rýži - dobře propláchnutou rýži zalijte vodou v poměru 1:1,5, osolte, můžete přihodit pár hvězdiček badyánu, několik tobolek kardamomu nakřupnutých plochou stranou nože. Přiveďte rychle k varu, stáhněte plamen na minimum a pod poklicí vařte 7-10 minut.
-
Mno... co si budeme vykládat, racionální strava vypadá jinak, můžu vám ale slíbit, že vám tohle jídlo odpálí v ústech chuťový granát, že se k němu budete rádi vracet a rozhodně vám z něj nebude zle jako z kačeny se zélym a s šesti. Nehledě na to, že si ho můžete navařit do foroty, druhý den je ještě lepší. Tak vzhůru na slony a pro koření, přátelé!
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů