KUŘE MAKHANI / BUTTER CHICKEN / MURG MAKHANI

Nuselská kuchta

Maso používám spíše krůtí, kuřecí v běžné síti je, myslím, nevalné, ale to je můj osobní problém... Vám rozhodně nic nebrání ho použít, radši ale použijte kuřecí stehenní řízky, z těch nebudete mít přesušené chlupaté puky, maso se totiž griluje a ještě pak vaří v omáčce. A taky vám nic nebrání, abyste použili maso s kostí (bez kůže), tím pádem zůstane šťavnaté a kosti ještě navíc dají něco chuti omáčce. Tak pojďme na to...

KUŘE MAKHANI / BUTTER CHICKEN / MURG MAKHANI

Suroviny pro 5 osob

Čeho Kolik
kuřecí stehenní řízek 1 kg
bílý jogurt 200 g
citronová šťáva, čerstvá 0,5 hrnku
kurkuma mletá 2 lžičky
kořenicí směs garam masala 2 lžičky
chilli sušené mleté 1 lžička
římský kmín mletý, cumin 1,5 lžiček
paprika sladká mletá 2 lžičky
pískavice mletá, řecké seno 1 lžíce
zázvor, čerstvý kořen 1 lžíce
česnek stroužky 3 kusy
cibule 2 kusy
zázvor, čerstvý kořen 3 cm
kardamom mletý 1 lžička
skořice celá 1 kus
bobkový list celý sušený 2 kusy
rajský protlak 2 lžíce
rajčata sterilovaná 300 g
vývar drůbeží domácí 200 ml
ořechy kešu 150 g
smetana ke šlehání, šlehačka 200 g
máslo 60 g
cukr krystal 1 lžíce
sůl 1 lžička
máslo přepuštěné, ghí 1 lžíce
rýže basmati 200 g
koriandr čerstvý nať 1 hrst

Postup přípravy

  1. Nejprve si naložte maso. Nakrájejte ho na silnější špalíky.

  2. Smíchejte všechno koření s citronovou šťávou a jogurtem a nechte marinovat alespoň dvě hodiny, nejlépe ale přes noc.

  3. Vyndejte maso z marinády, pořádně oklepejte a pěkně zprudka ošlehněte pod grilem. Pěkně zprudka proto, aby se maso co nejméně vysušilo. A dost na to, aby maso mělo barvu a dodalo další chuť omáčce. Případné napečené cucky marinády pak seškrábejte do omáčky taky, nic nepřijde nazmar!

  4. Na středně hrubo nakrájenou cibuli nechte zesklovatět na oleji, ghí nebo másle, stáhněte plamen na střední intenzitu, přidejte bobkový list, skořici, kardamom, zázvor a chvilinku opékejte, až se koření rozvoní.

  5. Přidejte rajský protlak a nechte opékat, aby se vytratila syrová chuť. Přilijte rajčata z plechovky a zbytek jogurtové marinády.

  6. Přidejte vývar a mleté kešu ořechy a přiveďte k varu. Dochuťte solí, cukrem, lístky pískavice. Vybalancujte chutě podle svého vkusu.

  7. Nakrájejte maso na kousky o velikosti sousta, přidejte do omáčky a 10-15 minut povařte. Zalijte smetanou, nechte přejít varem ještě tak 5 minut vařte, odstavte z plotýnky a vmíchejte kostičky másla.

  8. Uvařte rýži - dobře propláchnutou rýži zalijte vodou v poměru 1:1,5, osolte, můžete přihodit pár hvězdiček badyánu, několik tobolek kardamomu nakřupnutých plochou stranou nože. Přiveďte rychle k varu, stáhněte plamen na minimum a pod poklicí vařte 7-10 minut.

  9. Mno... co si budeme vykládat, racionální strava vypadá jinak, můžu vám ale slíbit, že vám tohle jídlo odpálí v ústech chuťový granát, že se k němu budete rádi vracet a rozhodně vám z něj nebude zle jako z kačeny se zélym a s šesti. Nehledě na to, že si ho můžete navařit do foroty, druhý den je ještě lepší. Tak vzhůru na slony a pro koření, přátelé!

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů