Jako další nápad na to, co udělat s kuřetem než ho upéct, je tento recept skvělý.
- 2h
- 4 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Maso | |
---|---|
1 kus |
1 kus |
24 kusů |
24 kusů |
3 kusy |
3 kusy |
1 lžíce |
1 lžíce |
200 g |
200 g |
1 kus |
1 kus |
250 ml |
250 ml |
30 g |
30 g |
4 lžíce |
4 lžíce |
Postup přípravy
-
Olivy zbavíme soli tak, že je dáme na dvacet minut do šálku s teplou vodou. Kuře naporcujeme na menší kusy a osolíme, opepříme a zakápneme olivovým olejem. Dáme péct v kastrolu dozlatova.
-
Nakrájíme si žampiony a dužninu oloupaných rajčat (ta se loupou nejlépe tak, že křížem nařízneme slupku a poté rajčata zalijeme vroucí vodou, po třech minutách vodu slijeme a nalijeme na rajčata vodu ledovou, slupka jde pak krásně dolů).
-
Upečené kousky kuřete vyjmeme a ponecháváme v teple. Z kastrolu slijeme přebytečný tuk, přidáme máslo, česnek a dužninu z rajčat. Pomalu dusíme a důkladně mícháme a vařečkou odškrabáváme přípečky ode dna kastrolu. Po chvíli přidáme víno, protlak a nakrájené žampiony. Osolíme a opepříme, přidáme zpět kuře a necháme velmi pomalu"bublat" (mijoter) až dostaneme omáčku hustoty smetany. Nakonec přidáme olivy a podáváme hojně posypané petrželkou.
Makronutrienty
9%
55%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 578 kJ | 2 966 kJ |
Kalorická hodnota | 138 kcal | 709 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
2,16 g
0,319 g |
11,1 g
1,64 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,216 SVJ | 1,11 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
8,16 g
2,36 g |
41,9 g
12,1 g |
Bílkoviny | 12,6 g | 64,8 g |
Sůl | 2,95 g | 15,2 g |
Alergeny
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů