KUŘE ADOBO, ANEB JAK NA GENIÁLNÍ KUS ŽVANCE BEZ ŠPETKY KUCHAŘSKÉHO UMU
Účastní se soutěže: Chutné svačinky
Jednoznačně bych ho zařadila do kategorie "comfort foods", přičemž je ale směšně snadné a skóre úsilí vs. výsledek promlouvá jasně. Vy neuděláte skoro nic, jen zapnete sporák a posléze gril, uvaříte rýži a máte ho tam! Takže neotálejte, nezahálejte a tuhle filipínskou delikatesu rozhodně vyzkoušejte!
"Adobo" znamená úpravu v octovo-sojovém sosu s přídavkem dvou zásadních koření, a tím je pepř a bobkový list. A to je v zásadě vše. Není to skvělé??! Zatímco pro drtivou většinu ostatních asijských pokrmů potřebujete sehnat div ne ďáblovo lejno, tady si vystačíte s ingrediencemi, které seženete v každém obchodě! Osobně si slibuju trochu do filipínské kuchyně nahlédnout alespoň přes strejdu všeználka googla a poznat tak víc, než je Adobo a banánový kečup. Přijde mi nespravedlivé, aby ostatní asijské kuchyně slízly všechnu smetanu a ta filipínská zůstávala takhle hnusně opomíjená. Soudě podle tohohle jídla jsou vyhlídky slibné.
- 2h
- 6 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Maso | |
---|---|
1 200 g |
1 200 g |
150 g |
150 g |
120 g |
120 g |
40 g |
40 g |
1 lžička |
1 lžička |
3 kusy |
3 kusy |
9 kusů |
9 kusů |
8 kusů |
8 kusů |
Postup přípravy
-
V hrnci, do kterého se vejde všechno kuře v jedné vrstvě, smíchejte sojovou omáčku, ocet, cukr. Až se cukr rozpustí, ochutnejte a případně dolaďte podle svých preferencí octem, sojovkou, příp. cukrem. Přidejte koření a vložte omyté kuře. Nechte marinovat nejlépe přes noc nebo alespoň několik hodin.
-
Postavte hrnec na plotnu, přiveďte obsah k varu, stáhněte teplotu a pomalu vařte, skoro táhněte jako vývar, dokud není maso měkké.
-
Zapněte gril, vyjměte maso z hrnce, vyskládejte ho na plech vystlaný alobalem a z obou stran ho pěkně ošlehněte pod grilem, zejména pak kůžičku. Je to fofr, ale pokud to stihnete, můžete v průběhu potřít trochou sosu. Pokud nemáte gril, můžete pečlivě osušené maso naprudko orestovat na pánvi. Dejte si ale bacha, strašidelně to prská.
-
Mezitím zredukujte sosík. Nechte ho na plotně pořádně a divoce bublat, až se zredukuje do sirupovité konzistence, nicméně tenhle krok je už o osobní preferenci. Pokud nejste fanda omáček, můžete ji nechat vysmahnout skoro úplně, nakonec vrátit ogrilované maso a nechat ho obalit v té krásně lepkavé, lesklé hmotě, která se na dně hrnce utvoří.
-
Nechci panikařit, ale mám pocit, že prsty si budete s žalostivým hýkáním olizovat ještě ze spaní! U nás minimálně probíhalo potěšené hýkání, když jsem dceři oznámila, co budeme vařit. Je celkem legrační, když pětileté dítě chodí, slastně přivírá oči a mumlá "já se tak těším na to Adobo!" Snad se budete taky tak těšit!
Makronutrienty
23%
67%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 412 kJ | 1 224 kJ |
Kalorická hodnota | 98,5 kcal | 293 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
4,91 g
3,06 g |
14,6 g
9,09 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,491 SVJ | 1,46 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
2,17 g
0,675 g |
6,43 g
2,01 g |
Bílkoviny | 14,5 g | 43,2 g |
Sůl | 1,27 g | 3,77 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů