Polévka je grunt. Do chladného počasí ideální.
- 40m
- 7 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Polévka | |
---|---|
1 kus |
1 kus |
3 kusy |
3 kusy |
1 kus |
1 kus |
2 hrsti |
2 hrsti |
1 hrst |
1 hrst |
1 lžička |
1 lžička |
1 špetka |
1 špetka |
1 lžička |
1 lžička |
2 špetky |
2 špetky |
2 lžíce |
2 lžíce |
2 kusy |
2 kusy |
1 500 ml |
1 500 ml |
1 kus |
1 kus |
2 oříšky |
2 oříšky |
Postup přípravy
-
Na másle nebo ghí si orestujeme cibuli spolu s nastrouhanou, oloupanou cuketou. Zalijeme vývarem a hned smetanou. Necháme povařit, aby cuketa změkla. Mezitím si uvaříme kedlubnu na kostky spolu s kurkumou a solí.
Základ na polévku rozmixujeme mixérem a vrátíme na plotnu. Přidáme namočené houby a necháme provařit. V základu necháme zavařit rozšlehané vejce, dochutíme solí, přidáme nasekaný kopr. Scedíme kedlubnu a přendáme do polévky.
Polévku odstavíme a dochutíme octem, pepřem a popřípadě dosolíme.
Podáváme se zastřeným vejcem.
Makronutrienty
32%
28%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 242 kJ | 895 kJ |
Kalorická hodnota | 57,8 kcal | 214 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
3,1 g
0,938 g |
11,5 g
3,48 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,31 SVJ | 1,15 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
3,97 g
2,22 g |
14,7 g
8,23 g |
Bílkoviny | 2,73 g | 10,1 g |
Sůl | 0,837 g | 3,1 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů