- 45m
- 6 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
1 500 ml |
1 500 ml |
600 g |
600 g |
300 g |
300 g |
smetana rostlinná ke šlehání, šlehačka 200 g |
200 g |
100 ml |
100 ml |
2 lžíce |
2 lžíce |
2 lžíce |
2 lžíce |
2 lžíce |
2 lžíce |
1 g |
1 g |
1 lžička |
1 lžička |
1 svazek |
1 svazek |
1 lžička |
1 lžička |
1 špetka |
1 špetka |
Postup přípravy
-
Na rozehřátý olej přidáme na plátky nakrájené houby a zprudka orestujeme. Jakmile houby začnou pouštět vodu, tak je osolíme, opepříme, přidáme kmín a zalijeme vínem. Přikryjeme pokličkou a necháme dusit do změknutí. Brambory si připravíme zvlášť, můžeme je klasicky uvařit ve vodě nebo v páře. Nezapomeňte osolit. V malém rendlíku provaříme asi 3 minuty čerstvý nasekaný kopr spolu s octem. Mouku při nízké teplotě krátce zpěníme na oleji nebo rostlinném másle (viz strana 12), poté zalijeme vodou nebo zeleninovým vývarem. Občas promícháme, aby se mouka nepřichytila. Vaříme pozvolna přibližně čtvrt hodiny.
-
Následně přidáme houby, brambory a kopr. Dosolíme, přidáme pepř, převařený ocet, popřípadě cukr. Necháme lehce projít varem, poté odstavíme. Nakonec zjemníme rostlinou smetanou. Doporučujeme nechat kulajdu odstát a podávat druhý den, chutě se vzájemně propojí a kulinářský zážitek tím nabírá na síle.
Makronutrienty
68%
11%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 222 kJ | 1 036 kJ |
Kalorická hodnota | 53 kcal | 248 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
7 g
0,865 g |
32,7 g
4,04 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,7 SVJ | 3,27 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
2,21 g
0,768 g |
10,3 g
3,59 g |
Bílkoviny | 1,08 g | 5,05 g |
Sůl | 0,27 g | 1,26 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů