Doma vyrobené kukuričné cestoviny bez lepku zvládnete pripraviť raz dva nakoľko je prirodzene bezlepková hladká kukuričná múka na cestoviny ako stvorená good Kukuričné cestoviny sú vyrobené bez lepku, sóje, laktózy, orechov, … Receptúra na bezlepkové kukuričné cestoviny sa hodí ako na rezance tak na ravioli, lasagne, tagliatelle…
- 1h
- 4 porce
- jednoduché
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
150 g |
150 g |
150 g |
150 g |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 špetka |
1 špetka |
4 kusy |
4 kusy |
Postup přípravy
-
Vo väčšej miske zmiešame všetky suché ingrediencie na prípravu kukuričných cestovín bez lepku.
Do suchej miske postupne primiešame olivový olej, vlažnú vodu a vajcia ( miesime rukou ).
Nakoniec primiešame xantánovu gumu. Rukou miesime pokiaľ cesto nie je pevné, celistvé, hladké a jemne lepkavé.
Vymiesené cesto zabalíme do potravinovej fólie a na 30 minút ho necháme pri izbovej teplote odpočinúť.
-
Po 30 minútach cesto prenesieme na pracovnú dosku ( spolu s menším množstvom hladkej kukuričnej múky ) a cesto vyvaľkáme na požadovanú hrúbku podľa toho aký druh cestoviny idete robiť.
Hotové cestoviny varíme v osolenej vode.
Makronutrienty
76%
12%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 164 kJ | 1 583 kJ |
Kalorická hodnota | 278 kcal | 378 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
46,2 g
0,861 g |
62,9 g
1,17 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 4,62 SVJ | 6,29 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
6,88 g
1,77 g |
9,36 g
2,4 g |
Bílkoviny | 7,47 g | 10,2 g |
Sůl | 0,323 g | 0,44 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů