KRůTÍ VÝPEČKY SE ŠPENÁTEM A BRAMBOROVÝ KNEDLÍK
- 2h
- 5 porcí
- středně obtížné
Suroviny pro 5 osob
Čeho | Kolik |
---|---|
krůtí stehno spodní | 1 000 g |
česnek stroužky | 3 kusy |
kmín drcený | 1 lžička |
česnek sušený / granulovaný | 1 lžička |
olej řepkový | 2 lžíce |
vepřové sádlo | 3 lžíce |
sůl | 1 lžička |
cibule | 0,5 kusu |
česnek stroužky | 3 kusy |
mražený špenát listový, řezaný | 400 g |
mléko polotučné 1,5% tuku | 0,5 hrnku |
olej řepkový | 1 lžíce |
sůl | 1 lžička |
ochucovadlo univerzální sypké, polévkové koření | 1 lžička |
polohrubá mouka | 4 lžíce |
brambory vařené ve slupce | 500 g |
pšeničná mouka hrubá | 200 g |
jemná krupice, dětská krupička | 50 g |
vajíčka | 1 kus |
sůl | 1 lžička |
Postup přípravy
-
Maso nakrájíme na větší kousky, vložíme do pekáče, posypeme drceným kmínem a sušeným česnekem, osolíme, zakápneme olejem a důkladně promícháme. Zakryjeme poklicí a necháme do druhého dne uložené v lednici.
-
Hodinku před pečením maso vyndáme z lednice a necháme v pokojové teplotě" rozdýchat". Pak do pekáče přidáme nakrájený česnek, přidáme 3 vrchovaté lžíce sádla, podlijeme vodou a zakryjeme neprodyšně alobalem.
-
Troubu rozpálíme na 200 stupňů, vložíme pekáč s masem a po chvíli ztlumíme na 170 stupňů. Při této teplotě pečeme asi 1 a půl hodinky. My máme rádi, když se masíčko doslova rozpadá, takže proto peču déle. Před koncem pečení alobal odstraníme a dopékáme do barvy.
-
Cibuli a česnek orestujeme na oleji, přilijeme mléko a přidáme zmrazený špenát. Hrnec přiklopíme pokličkou, ztlumíme plotnu a necháme špenát povolit. Pak po částech opatrně vmícháme mouku, aby se nám neutvořily hrudky, důkladně rozmícháme, osolíme a za občasného míchání povaříme, dokud nezhoustne natolik, že se nám začne lehce lepit na vařečku. Dle chuti dosolíme, můžeme přidat sušený česnek nebo špetku mletého chilli pro výraznější aroma a dochutíme Podravkou.
-
Brambory nastrouháme nebo důkladně rozšťoucháme, přidáme vejce, sůl, mouku a krupičku a zpracujeme hladké nelepivé těsto. V případě potřeby ještě přidáme trochu mouky. Pracujeme rychle, bramborové těsto má tendenci dlouhým stáním řídnout!
-
Rozdělíme na 3 stejně velké části, vyválíme šišky asi o průměru 6cm a vhazujeme do vroucí osolené vody. Ihned odspodu nadzvedneme vařečkou, aby nepřisedly ke dnu a za občasného promíchání vaříme asi 20 minut. Ještě teplé krájím nití na cca 1cm silné plátky a ukládám do nahřáté mísy. Většinou dělám dvě várky, aby mi něco zbylo do zásoby.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů