Krůtí steak s dýní a mangoldem
- 40m
- 2 porce
- jednoduché
Suroviny pro 2 osoby
Čeho | Kolik |
---|---|
krůtí prsa | 400 g |
dýně Hokkaido | 400 g |
mangold | 10 listů |
avokádo | 30 g |
cibule červená | 1 kus |
olivový olej | 3 lžíce |
cibule sladká, šalotka | 1 kus |
česnek | 1 stroužek |
sůl | 1 lžička |
pepř černý | 1 lžička |
Postup přípravy
-
Začínám přípravou dýně. Nakrájím ji na měsíčky a dám do mísy se lžící olivového oleje a dle chuti ochutím. Lze přidat čerstvé bylinky, sůl, pepř nebo i nějakou směs na americké brambory nebo hranolky - jen sledujeme složení, aby bylo kvalitní a nebyl tam třeba přidaný škrob, cukr, glutamát apod. Promíchám a dám na plech s pečícím papírem a peču na horkovzduch cca 20 - 30 minut. Když jsem někdy v polovině pečení dýně, rozpálím si na pánvi olivový olej a krůtí plátky (osolené a opepřené) zprudka orestuji z obou stran. Přidám nakrájenou červenou cibuli a chvíli splečně restuji. Poté podleju trochou vody a pomalu dále vařím, aby maso nebylo vevnitř syrové. Na menší pánvi si rozpálím lžící oleje, přidám na kostičky nakrájenou šalotku a prolisovaný česnek. Po chvíli přidám nakrájený mangold, kterému jsem před tím odřízla stonky - jsou trochu tužší konzistence. Mangold je podobný špenátu - pokud jej tedy nemáme (většinou jde sehnat pouze na farmářských trzích), tak klidně místo něj použijeme špenát. Společně dusím cca 5 minut, dokud mangold není měkký. Pokud se mi to připaluje, můžu podlít trochou vody. Vše pak dám na talíř a na steaky můžu ještě přidat kousek avokáda. Klidně mohu přidat i nějaký dip.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů